Közösségi oldalán fejtette ki álláspontját a földadóról Nagy István agrárminiszter, aki hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét amellett, hogy a termőföld nem képezheti alapját. A kabinet és a gazdák mindig számíthatnak egymásra, nem hagyjuk, hogy ellehetetlenítsék a magyar gazdákat – közölte, hogy jogszabályi úton is érvényt fognak szerezni a földadó kivetését ellenző álláspontjuknak.

20230118 HódmezővásárhelyTiltakozást szervező gazdák a földadó bevezetését kifogásoljá
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A politikus emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány, a történelmi léptékű aszály és az elhibázott brüsszeli szankciók hatalmas terhet róttak és rónak a gazdálkodókra. Azonban a kormány és az Agrárminisztérium a kérdés kapcsán a magyar gazdák mellett áll, így elítélik és ellenzik a helyi földadók bevezetésének minden formáját. 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a Hódmezővásárhelyen bevezetett földadó ellen petíciójához 120 ezren csatlakoztak, 

köztük az agrárminiszter is aláírta azt. Rengeteg gazda kérte a földadó eltörlését, a kormány meg is teszi a szükséges lépéseket, megvédi a gazdák érdekeit – mutatott rá Nagy István.

A tárcavezető szerint ha egy településen bevezetik ezt az új adót, akkor bármelyik más baloldali településen is fennáll az esélye hasonló lépéseknek, veszélyeztetve ezzel a gazdák, a magyar agrárium érdekeit. Nem engedjük, hogy elhibázott intézkedésekkel hátrányba hozzák a gazdákat, soha többé földadót, szögezte le.