Több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét már évek óta külön kérés nélkül készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a szervezet, kiemelve, hogy a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az ötéves elévülési idő végéig.

hand of business woman accountant or banker making calculations.Close up hand of business woman accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy audit debt concept
számol, ofiice- iroda- szja- adó, titkárnő
Fotó: Getty Images

A közölte azt is, hogy akinek KAÜ-azonosítója (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos, arcképes azonosítás) van, március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

Mint írják, ezen KAÜ-azonosítók közül ügyfélkaput bármelyik okmányirodában vagy kormányablakban létre lehet hozni, de előzetes időpontfoglalással ezt a NAV ügyfélszolgálatain is megtehetjük. Az arcképes azonosítás az elektronikus személyi igazolvánnyal online regisztráció után érhető el.

Azoknak is van lehetősége a dokumentum megtekintésére, akiknek nincs KAÜ-azonosítója, ők március 16-ig az adóazonosító jelük és a születési dátumuk megadásával kérhetik az iratok postázását, többféle módon is:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn,
  • a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon a 1819-es hívószámon,
  • személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól a bevallása elkészítéséhez, annak ehhez szüksége lesz a munkáltatói, kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásaira.