Sürgősségi eljárásban tárgyalta és meg is szavazta a vagyonnyilatkozati rendszer módosítását az Igazságügyi Bizottság, elősegítve a megegyezést az Európai Bizottsággal.

A péntek este beterjesztett és most megszavazott javaslat szerint a vagyonnyilatkozatokat a képviselők a jövőben elektronikusan is benyújthatják, a kézzel írtakat pedig adategyeztetést követően digitalizálják, hogy minden bevallás elektronikusan kereshető legyen a parlament honlapján.

Hand of male clerk hold silver pen using calculator evaluating expenses
Hand of male clerk hold silver pen using calculator evaluating expenses closeup
bejelentés, vagyonnyilatkozat, számíol, irat, office, férfi
A jövőben minden vagyonbevallás digitális formájú lesz.
Fotó: Getty Images

 

Eddig csak a kézzel írt és utólag beszkennelt, így végül is digitalizált, de sokszor olvashatatlan nyilatkozatok voltak elérhetők, ráadásul nem lehetett keresni sem a dokumentumokban.

A módosítással ezek a problémák megoldódnak, ami újabb lépés az Európai Bizottsággal remélt megegyezés felé.

A Magyarországnak járó kohéziós források felfüggesztésével járó jogállamisági eljárás sarkos eleme ugyanis, hogy az EB igényei szerint átláthatóbbá és szigorúbbá kellett tenni a vagyonnyilatkozatokat, noha eredetileg az Európai Parlament vonatkozó szabályai voltak a lazábbak. 

Ezt vette át nyáron a magyar szabályozás, de a vita nyomán októberben gyakorlatilag visszaállt az eredeti állapot, decemberben pedig úgy módosult, hogy az Integritás Hatóság is ellenőrizheti a nyilatkozatokat. A mostani, egy éven belül negyedik módosítással pedig már digitális adatbázisban is kereshetők lesznek a bevallások.

Ezzel talán közelebb jutunk az EU-s forrásokhoz,

Varga Judit igazságügyi miniszter az uniós tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását követően azt mondta: „a tárgyalások gyakorlatilag a finisben vannak”.