Azon túl, hogy a fiatal generáció körében kapcsolatot szinte csak digitális eszközökkel tartanak, és az ügyintézés kezdeti lépéseit is notebook vagy okostelefon segítségével teszik, az önálló pénzhasználat is mind korábban megjelenik a gyerekek életében. Első körben a különféle webes vagy online játékok kapcsán, amelyeken belül pénzért a játékban használatos fizetőeszközöket vagy a játékban előnyt biztosító virtuális eszközöket vásárolhatnak korlátlanul, ellenőrizetlenül. Ennek, illetve a kicsik fogyasztási szokásainak kordában tartására évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik a diákszámlákra, amelyet a hitelintézetek maximálisan igyekeznek is kielégíteni. 

Van olyan bank, ahol már 6 éves kortól elérhető a diákszámla-szolgáltatás. 

A Bank360.hu összeállításának segítségével gyűjtöttük csokorba, mire lehet használni ilyen életkorban egy bankszámlát, és milyen feltételekkel lehet igénybe venni. 

Nem lehet elég korán kezdeni.

Little,Kid,Girl,13-14,Years,In,Checkered,Shirt,Using,Mobile
Fotó: Shutterstock

A számlavezetést is kínáló pénzintézetek egy részénél 14 év az alsó korhatár, ekkor még csak személyesen és szülői felügyelettel van lehetőség a számlanyitásra. Azoknak is van azonban a piacon elérhető ajánlat, akik ennél korábban, már az általános iskolában elkezdenék pénzügyi tudatosságra nevelni a csemetéjüket, igaz, ők kevesebb diákszámlacsomag közül választhatnak, és a bankszámlahasználat feltétele több esetben az, hogy a gyermeknek legyen okostelefonja.

A Bank360.hu pénzügyi szakportál szerint a Revolutnak van az egyik legjobb ajánlata, bár ez bankszámlának nem igen tekinthető. A Revolut juniorszámla gyakorlatilag egy alszámla lesz, ami addig működik, amíg a főszámla is él, viszont a gyerek tud vele vásárolni, olyan pénzügyi műveleteket viszont, mint ami a főszámlával lehetséges (például pénzküldés), már nem. Emellett az utalás és a készpénzfelvétel is limitált, a junior számlán lévő keretet pedig csak a főszámla tulajdonosa, vagyis a szülő tudja a rendelkezésére bocsátani.

A Bank360.hu további lehetőségekre is felhívja a figyelmet: az OTP Banknál is lehet 14 éves kor alatt számlát nyitni, de ehhez is szülői felügyelet szükséges. 

A számlavezetés és a bankkártya ingyenes, viszont a tranzakciókért fizetni a kell, ezért ezeknek a költségeivel kell számolni.

Jutalom, de feladat is adható telefonon

A Gránit Bank is 6 éves kortól tette elérhetővé a számlanyitás lehetőségét a Gránit Family számlával. Itt is ügyfélnek kell lennie a szülőnek, amit ezt követően a Gránit Family-applikációval lehet használni. 

Gyakorlati érdekesség, hogy a szülő az applikáción keresztül feladatokat is adhat a gyermekének (kerti vagy házimunkát), ezért pedig jutalmat adhat neki pénz formájában. 

A kisebb anyagi célok megvalósításához is kínál funkciót az app, emellett a tranzakciókért is jóval kevesebbet kell fizetni, mint a felnőttbankszámlák esetén.

A K&H Banknál is 6 éves kortól érhető el az ifjúsági számlacsomag, itt e-bank és mobilbank még nem igényelhető – figyelmeztet a szakértő oldal. A számlavezetés ingyenes, és csak az alapszolgáltatások érhetők el, teljes szülői felügyelet mellett. A folyószámla mellé megtakarítási számla is nyitható.