Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások. Évről évre emelkedik az ilyen munkakörökre vonatkozó hirdetések száma: míg 2020-ban éves átlagot nézve 4,07 százaléka vonatkozott erre, egy évvel később 4,97, 2022-ben pedig 7,34 százalék – derült ki a Profession.hu friss elemzéséből.

Cafe owner young woman prepares smoothie in the bar
Cafe owner young woman prepares smoothie in the bar
Fotó: Getty Images

Az idei év első negyedévében főként a vendéglátás, a hotel és az idegenforgalom területén adtak fel részmunkaidős állásokra toborzó hirdetéseket, ezek aránya csaknem 14 százalék volt az álláskereső portálon.

Ezt követi a fizikai, segéd- és betanított munka (9,81 százalék), valamint a szakmunka (9,79). Ezen a két területen számottevő az osztrák cégek toborzása is. Az építőipar, ingatlan (1,43 százalék), a gyártás, termelés (0,92), illetve a mezőgazdaság, környezet (0,88) területen ezzel szemben kevésbé elterjedtek az ilyen típusú álláslehetőségek, a közigazgatásban egyetlen ilyet sem aktiváltak a vizsgált három hónap során.

A területeket alkategóriákra bontva a fodrász-, kozmetikusi állást keresőknek nyílt leginkább lehetősége részmunkaidős állást találni a feladott hirdetések között, ebben az alkategóriákban az összes feladott álláshirdetés több mint negyede vonatkozik részmunkaidős pozícióra. Ezt követi a hostesz/hoszt és animátor (26,19 százalék), a felszolgáló, pincér, pultos (24,43), a takarító és tisztító (22,68), valamint a kereskedő, eladó (22,68).

Földrajzi elhelyezkedés szempontjából a külföldi munkákra toborzó munkaadók hirdettek meg arányaiban a legtöbb részmunkaidős állást (15,05 százalék). Hazánkban a budapesti és Pest vármegyei cégek kerestek leginkább erre a fajta foglalkoztatásra munkaerőt (5,31 százalék). Vidéken Zala vármegye vezeti a sorrendet (6,23) és Nógrád áll a második helyen (6,04), amelyet Vas követ (5,69); a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében feladott összes álláshirdetés mindössze 2,78 százaléka volt részmunkaidőre vonatkozó lehetőség.

Ezzel párhuzamosan a munkavállalók Hajdú-Bihar vármegye területén részesítik előnyben legjobban a részmunkaidős állásokat (11,83 százalék), amelyet Vas (11,72) és Somogy (11,58) követ. Nógrád vármegyében az összes jelentkezés 6,78 százaléka érkezett be az idén részmunkaidős állásra.

A munkavállalói oldalon a legnagyobb kereslet a részmunkaidős állásokra tavaly júliusban volt (az összes jelentkezés 11,18 százaléka ilyenre érkezett a Profession.hu-n keresztül ebben a hónapban). Majd egy kisebb csökkenés után szeptembertől ismét népszerűvé váltak ezek a lehetőségek: novemberben az önéletrajzok 11,4 százalékát megszerezték a részmunkaidős álláshirdetések.

A portál életkor alapján is vizsgálta a jelentkezőket. Ebből kirajzolódott, hogy a részmunkaidős lehetőségek a legfiatalabb munkavállalók számára népszerűek, azonban nem kimagasló az adat az ő körükben sem. Az ilyen hirdetésekre jelentkezők 37,8 százalékát a Z generáció képviselői teszik ki, 20,2 százalék az Y-, 19,7 az X-nemzedék munkavállalóktól származik.

Sosem látott mélységben a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2023 márciusában 243 833 regisztrált álláskereső volt Magyarországon.