Magyar gazdaság

Orbán Viktor: a vállalkozók elsősorban a magyar munkaerőre kell támaszkodjanak

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdasági évnyitóján megszólaltak a hazai gazdaságpolitika irányítói.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdasági évnyitóján megszólalnak a hazai gazdaságpolitika irányítói, Parragh László, Nagy Márton és Varga Mihály után Orbán Viktor.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
2023.03.09.
MKIK, Orbán Viktor, Varga Mihály, Nagy Márton
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kormány az adószintet alacsonyan fogja tartani - mondta a miniszterelnök. A globális ügyében Orbán Viktor azt ígérte: ennek a többletterhe mind "a külföldiek nyakán lesz, és nem a magyarokén". Arra hivatkozott: Magyarországnak "papírja van arról" az Európai Uniótól, hogy a helyi iparűzési adót beszámíthatja. Ez a nagy magyar cégeket szinte kivétel nélkül meg is védi, így számukra a globális minimumadó bevezetése nem jelent többlet adóterhet - mondta. Orbán Viktor kifejtette: Magyarországnak a következő 1-2 évben szüksége lesz 500 ezer új munkavállalóra, és e tekintetben a belső tartalékok mozgósítására kell helyezni a hangsúlyt.

Azt mondta: a közmunkások nem tartalék, ott arról van szó, hogy segély helyett munkát adnak az embereknek, akik így kellő megbecsülés mellett képesek magukat és a családjukat eltartani. Van azonban földrajzi tartalék, nem véletlen, hogy a nagy iparfejlesztési beruházásokat illetően Kelet-Magyarországra összpontosítanak. ha kihasználják a mostani együttműködésre épülő európai uniós politikai hangulatot, amely előnyben részesíti a regionális együttműködést és segít a határon túli magyar közösségekkel való kapcsolattartásban, különösen a gazdasági kapcsolatok kiépítésében, mozgósíthatják az ottani munkaerő-tartalékokat - tette hozzá.

Elmondta: "ezek után jöhetnek a vendégmunkások", de azt nem tudják megengedni, hogy azért, mert bizonyos vendégmunkások egyes gazdasági munkaadók szerint jobb munkaerőt képviselnek, mint a magyarországi tartalék, inkább őket hozzák be. "Magyarország a magyaroké, a munkahelyek is elsősorban a magyarokéi", és a magyar gazdaságnak elsősorban a magyar embereknek kell munkát adnia, "csak utána jöhet mindenki más" - jelentette ki.

Orbán Viktor úgy látja, az elmúlt négy évben a gazdaság bizonyos elemei hirtelen megváltoztak, és ilyenkor mindig előjönnek a viták, de "ettől nem megijedni kell, hanem intellektuálisan jól kell földolgozni, keretek között kell tartani". Kifejtette: a jegybank elképzelése szerint az inflációt úgy kell kezelni, hogy a gazdaságban lévő pénz mennyiségét jelentősen szűkíteni kell. Azonban ha az alapvetően a nemzetközi energiaárak megnövekedésének és a szankciós politikának a következménye, akkor nem biztos, hogy ilyen mennyiségben és ilyen ütemben kell szűkíteni a gazdaság rendelkezésére álló pénzmennyiséget - mondta. Hangsúlyozta: az az összehangoltsága a magyar gazdaságpolitikának, amely az eddigi sikereknek fontos eleme volt, megmarad a következő időszakban is.

 Magyarország ki fog maradni az orosz-ukrán háborúból és az érdekeit sértő szankciókat továbbra is sikeresen meg fogja vétózni - jelentette ki a miniszterelnök. "Nagy nyomás lesz, préselni fognak bennünket, de elég erősek vagyunk - miután nem koalíciós kormányunk van - hogy kimaradjunk a háborúból" - mondta Orbán Viktor.

12:05

Kimaradunk a háborúból, marad a rezsitámogatási rendszer

A háborúból ki fogunk maradni – szögezte le a miniszterelnök –, ami annak is köszönhető, Magyarországon nincsen koalíciós kormány. Emellett azt is mondta, a családvédelmi és rezsitámogatási rendszer is fenn fog maradni. Egyúttal köszönetet mondott a gazdasági szereplőknek.

Nem kell félnetek, jó lesz

– zárta beszédét a kormányfő.

12:03

A világ egyik legnyitottabb gazdasága a magyar, ez az életszínvonalunk alapja

A világ 15. legnyitottabb gazdasága a magyar a miniszterelnök szerint. Ha nem így lenne, akkor az az életszínvonal, ami van, megközelíthetetlen lenne. Szerinte mindenképpen nyitottnak kell lennünk, és be kell illeszkednünk ebbe a rendszerbe, „csak így tudunk magas életszínvonalat biztosítani a magyar embereknek” – mondta.

12:01

Meg kell becsülni a beruházásokat

Eddig az európai uniós szabályok tiltották, az európai uniós szabályok úgy néztek ki, hogy a kevésbé fejlett országoknak megengedték, hogy a beruházások megszerzése érdekében költségvetési támogatást adjanak a beruházóknak, akik idejönnek, valamilyen támogatást adjanak különböző jogcímeken. Ebből a legfejlettebbek ki voltak zárva vagy csak kisebb értékben vehettek részt. Miután most baj van Nyugaton, ezt megváltoztatják. Visszaengedik a franciákat, visszaengedik a németeket, az osztrákokat, hogy állami eszközökkel ők is beszálljanak a beruházásokért folyó versenybe. Tehát nagyon meg kell becsülni azokat a beruházásokat, amiket sikerül idehozni. És nekünk úgy sikerült az elmúlt években idehozni, hogy a támogatásintenzitás nálunk volt a legalacsonyabb. Tehát miközben a versenytársaink elől mi szereztük meg a legtöbb beruházást, ezt hozzájuk képest alacsonyabb támogatási intenzitással tettük meg: 18 százalékossal. Ez azt jelenti, hogy 1 forint beruházási támogatással 22 forint többlet árbevételt értünk el, és 5 forint többlet, hozzáadott értéket, és 1 forint támogatás 2,5, tehát két és fél forint adóbevételt generált. Tehát nemcsak arról van szó, hogy sok beruházásunk van, hanem olyan kondíciók mellett hoztuk ide a beruházásokat, amiért Szijjártó Péter úrnak – akinek az előbb a nevét a gazdasági miniszterek közül kifelejtettem – elismeréssel tartozunk, mert valójában ezt a támogatásintenzitást az a rendszer éri el, amelyet ő épített föl, és amit működtet.

11:59

Van szufla a magyar gazdaságban

A magyar autóipar tavaly átlépte a 10 ezermilliárdos értéket. Az elektronikai szektor is először került 10 ezermilliárd fölé, az élelmiszeripar 6000 milliárd fölé, a gyógyszeripar az 1000 milliárd fölé.

A fundamentumok a gyárakban vannak, a fundamentumok erősek, van szufla a magyar gazdaságban

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány megemelte az Eximbank tőkéjét 30 milliárddal, hogy Nagy Márton újabb 300 milliárdot a gazdaságba betoljon.

11:57

Ez nem vas és acél országa

Magyarország a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat alkalmazza – mondta a miniszterelnök, aki szerint a hazai szabályok szigorúbbak, mint Németországban, ami egyébként hátrány, de szerinte ezt a hátrányt meg kell fizetni. Ez egy egyszerű ügy a kormányfő szerint. De 300 ezer fő megélhetéséről van szó, ahol éppen egy technológiaváltás történik az unió döntésének köszönhetően. Nekünk szerinte az a kihívás, hogy bekövetkezik az a váltás, hogy 2036 után csak elektromos meghajtású autókat lehet legyártani, akkor bezárnának ezek a gyárak. 

Nekünk meg kell tartani a magyar járműipart akkor is, ha közben átáll fosszilis energiáról elektromos meghajtásúra

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezek a döntések megvannak, jelen pillanatban az ország négy legnagyobb beruházása egyszerre zajlik. 

Ez nem a vas és acél országa

– mondta a kormányfő.

 

11:52

„Ha nem egyezünk meg, akkor előbb-utóbb a kocsi az árokban köt ki”

Ma valóban az a helyzet, hogy a jegybanknak az az elképzelése van, amit én nem neveznék sokkterápiának, de a történelmi előzmények okán akár így is nevezhetném, hogy az inflációt úgy kell kezelni, hogy a gazdaságban lévő pénzmennyiséget jelentősen szűkíteni kell. Logikus gondolat! Ha igaz az az állítás, hogy minden infláció monetáris természetű, akkor ez egy logikus gondolat. De ha az a helyzet, hogy ez az infláció alapvetően mégiscsak a nemzetközi energiaárak megnövekedése és az arra adott szankciós politika következménye, legalább fele részben, akkor nem biztos, hogy ilyen mennyiségben és ilyen ütemben kell szűkíteni a gazdaság rendelkezésére álló pénzmennyiséget. Ezt meg kell beszélnünk, erről beszélünk egymással, azt nem állítom, hogy dűlőre is jutottunk volna, de zajlik ez az összehangolása a monetáris és a fiskális politikának. És a végén ez be is fog következni, mert ha nem következik be, és szétfelé futnak a lovak, akkor előbb-utóbb a kocsi az árokban köt ki. Tehát az nem egy lehetőség, hanem kötelezettség, hogy itt a gazdaságpolitika összehangolása megtörténjen. 

11:46

Finanszírozási problémákat fog okozni a magas kamatkörnyezet

2010 után azért sikerült sok forrást bevonni a gazdaságba, mert a nemzetközi piacokon sikerült olcsón forráshoz jutni. Most ellenkező pályán vagyunk, mindenhol magasabbak a kamatok, így most magasabb kamatokon kell törleszteni.

Ez finanszírozási problémákat fog okozni, ez nagyon nagy kihívás a magyar gazdaságpolitika számára a kormányfő szerint.

Ugyanakkor jelezte, hogy közvetlen veszély nincs.

11:44

Gázerőműveket fog építeni a kormány

Nekünk ipari képességeink vannak, ahol kiváló mérnökök dolgoznak, kiváló informatikusokkal, vállalatvezetőkkel. Szerinte lehet mást kívánni, de a

magyar gazdaság emberi képességekből áll, mi ehhez értünk

– mondta az ipari kapcsolatok bővítéséről. A termeléshez az energiakapacitásokat kell kiépíteni.

Jelezte, hogy gázerőműveket fog építeni a kormány.

Két-három nagyerőművet fognak Kelet-Magyarországon építeni vagy uniós, vagy más forrásból.

11:41

El akarják venni magyar egyetemek versenyelőnyét Brüsszelben

Az adószint alacsonyan maradhat a kövektező években is - mondta Orbán Viktor, aki emlékeztetett Csányi Sándor szavaira, miszerint nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket beszedni. A globális minimumadóról azt mondta, hogy a fekete lovagnál valamivel jobb döntetlent tudott elérni. A helyi iparűzési adót beleszámítják, így a hazai cégek számára a globális minimumadó nem jelent többlet terhet, a többlet terhet ehelyett a külföldi cégek viselik. 

 

11:37

Nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket beszedni

Az adószint alacsonyan maradhat a következő években is – mondta Orbán Viktor, aki emlékeztetett Csányi Sándor szavaira, miszerint nem új adókat kell kivetni, hanem a meglévőket beszedni. A globális minimumadóról azt mondta, hogy a fekete lovagnál valamivel jobb döntetlent tudott elérni. A helyi iparűzési adót beleszámítják, így a hazai cégek számára a globális minimumadó nem jelent többletterhet, a többletterhet ehelyett a külföldi cégek viselik. 

 

11:35

Félmillió új munkavállalóra lesz szükség

„Az iparpolitikai számok szerintem stimmelnek, Magyarországnak szüksége lesz a következő években 500 ezer új munkahelyre” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, világossá kell tenni, hogy először is a belső tartalékokra kell összpontosítani, de a belső tartalékokat nem a közmunkára kell építeni. Van földrajzi tartalék, a nagy ipari beruházások Kelet-Magyarországra összpontosítanak, oda is terelik a beruházásokat. „Debrecen mindjárt megtelik, felkészül Nyíregyháza és Miskolc”, ezt követően jöhet Békés vármegye.

Orbán Viktor szerint a határon túl is vannak munkaerő-tartalékok, az Ukrajnából és Szerbiából érkezőket a kormányfő nem számítja a vendégmunkások közé. Ezek után jöhetnek csak a vendégmunkások, de óvatosságra intett, 

hangsúlyozta: Magyarország a magyaroké, a munkaerő is a magyaroké.

El kell kerülni egy csapdát a miniszterelnök szerint, ami Nyugat-Európában van. Épp ezért nem kaphatnak előnyt a külföldi vendégmunkások a magyarokkal szemben.

11:29

A nyugati világ idén mintegy 50-55 milliárd eurót ad az ukrán állam működtetésére

Idén az EU 18 milliárd eurót adott Ukrajnának kölcsönként, de ez nem a katonai kiadásokra megy, ez az a pénz, amelyből működtetik az államot. Ennyit adtak az amerikaiak és az IMF is.

Tehát a nyugati világ idén mintegy 50-55 milliárd eurót ad az ukrán állam működtetésére. 

Mindezt akkor, amikor Európa versenyképessége veszélyben van. 

11:27

Átszerkesztés zajlik Európában

Európa hatalomszerkezetének újraszerkesztése zajlik a kormányfő szerint. Még nem világos, hogy ezzel a céllal is robbant-e ki a háború, vagy időközben jöttek erre rá. Hangsúlyozta, a hatalmi szerkezet idáig úgy nézett ki, hogy Oroszország adta az olcsó nyersanyagot, Európa a modern technológiát, ez volt az európai siker alapja.

Most viszont ezt a kapcsolatot elvágták, szerinte abszurdnak hangzott egy évvel ezelőtt, hogy Ukrajna tagjelölt lehet. Ma pedig tagjelölt, és már arról beszélnek, hogy mindjárt tag is lesz. Most úgy beszél erről mindenki, hogy Ukrajna tagja lesz a NATO-nak

Jól látható átszerkesztés zajlik

– szerinte egy gazdasági térség fog létrejönni Ukrajna és Lengyelország 60-70 millió lakosával.

Eközben már arról beszélnek Nagy-Britanniában, hogy Lengyelország fejlettebb lesz náluk 2030-ra. Rámutatott: az amerikai katonákat nem Németországba, hanem Lengyelországba telepítik. Nagy kérdés, hogy Magyarország milyen típusú kapcsolatrendszert tud kiépíteni Oroszországgal, ebből szerinte minél többet kell átmenteni. 

 

11:21

Piaci finanszírozásra van szükség

Megnyugtatok mindenkit, ez a kormány nem kommunista, a kormány nem kíván változtatni az erőteljes piaci elköteleződésén. Szerinte a kormányzati programokkal nem akarják kiszorítani a piaci finanszírozást.

Kell a piaci finanszírozás

– hangsúlyozta a miniszterelenök. „Addig lesz állami beavatkozás, amíg erre szükség van.” 

11:19

Gazdaság fókuszú kormány

Ez egy gazdasági fókuszú kormány – mondta Orbán Viktor, szerinte a tárcák többsége ezt mutatja. Ugyanakkor hozzá kellett nyúlni a kormányhoz néhány hónapja. Jól látható szerinte a kormányzati döntések javulásában, hogy Lantos Csaba aktívan vesz részt a munkában.

Hangsúlyozta: a következő négy évben gazdaságpolitikai kérdések fognak dominálni.

 

Orbán Viktor MKIK
Kapcsolódó cikkek