Unaloműzés szándékával, a lakók szórakoztatására, a közös projekt öröméért és hogy célt adjanak a mindennapoknak – ezért rendeztek be még 2020-ban sörfőzdét a bécsi Atzgerdorf idősek otthonában, ahol mostanra sikertörténetet írtak a nagymamák és nagypapák által főzött Opa és Oma sörökből. 

Fotó: (c) Hans Grasser / KWP

A rendhagyó sörtörténetet időközben felkapta a világsajtó, legutóbb a Turizmus.com szúrta ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának tudósítását a vidám nyugdíjasokról.

Jó minőségű bécsi csapvízből, malátával, komlóval és élesztővel készül egy 1841-es bécsi sörrecept alapján a nyugdíjasok által főzött kézműves sör. Az üvegek címkéje néha kissé ferdén van felragasztva, de ez egy kézműves terméknél nem zavarja a vásárlókat, amíg a sör jó – idézik a hírforrást.

A sör kedveltté és igazi sikertörténetté vált, a 140 főzéssel töltött nap alatt 15 ezer üvegnyi sör készült, az óriási kereslet miatt a főzdét ki kellett bővíteni egy kóstolóhelyiséggel is. 

Fotó: (c) Philipp Horak / KWP

A szójátékkal Opa és Oma (Nagypapa és Nagymama), illetve Hellga és Hellmut névre keresztelt sörök időközben megnyerték egy bécsi gourmet-magazin közönségdíját is.

A projektben azonban az a legfontosabb, hogy az otthon lakói élvezik a sör készítését, amely közösséggé kovácsolja őket, és még a demenciában szenvedőknek is sikerélményt nyújt.

Az Atzgerdorf idősek otthona egy 30 otthonból álló hálózat tagja, amelynek mindegyike egy-egy kézműves termék készítésére specializálódott. Van, ahol diólikőrt, máshol cukrászsüteményeket vagy gyógynövénykeverékeket készítenek a lakók. A kész termékeket az otthonok saját boljaiban meg is lehet vásárolni.