A különböző bankok és számlacsomagok árai között jókora különbségek állnak fent, ezért érdemes évente felülvizsgálnunk, hogy hogyan tudnánk a költségeinket csökkenteni bankunk vagy számlacsomagunk lecserélésével – derül ki az MNB elemzői blogjának írásából.

Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write FinanceSaving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance
számla, bank, pénz, kötelezettség, hitel, számol, pénz, számológép, tartozás, törlesztés,
Fotó: Getty Images

Akár az is előfordulhat, hogy ötször annyit fizetünk a banki szolgáltatásokért, mint más, hasonló tranzakciókat végző számlatulajdonos. 

Az MNB felhívja a figyelmet arra is, hogy január végéig minden ügyfélnek kapnia kellett bankjától díjkimutatást, 

ami tartalmazza a bankszámlához kapcsolódó minden lényeges költséget, részletes bontásban. A díjkimutatást a bankoknak kötelező elküldeniük ügyfeleik számára. A különböző ajánlatok összehasonlításában segítségünkre lehet a jegybank Bankszámlaválasztó felülete, ahol megtalálhatjuk a fizetési szokásainkhoz leginkább passzoló, legolcsóbb ajánlatokat is.

Érdemes előtte saját jelenlegi számlánk díjait is megvizsgálni, hiszen nem mindegy, hogy költségeink hogyan állnak össze: az átutalás és a készpénzfelvétel vagy épp a számla fenntartása, esetleg az értesítések – például SMS-ben – adják a díjak oroszlánrészét. 

A legtöbb díj csökkenthető akár bankon belül is, de előfordulhat, hogy bankváltással még jobban járhatunk.

A legtöbb költséget átlagosan a számlavezetés okozza, ám ma már számos olcsó ajánlatból válogathatunk, azonban érdemes arra is figyelni, hogy sokszor cserébe az átutalások drágábbak lehetnek. Ezért érdemes szokásainkhoz illeszkedő csomagot választani. 

Szintén nagy költséggel jár a készpénzfelvétel, ezt egyrészt az elektronikus fizetések használatával, másrészt a havi maximum kétszeri, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételről a banknál tett nyilatkozattal lehet csökkenteni.

Ezen limiteket betartva csökkenhetnek a kiadásaink.

A költségek tetemes részét adják a bankkártyákért fizetett díjak és az SMS-értesítések is, melyeket szintén lehet csökkenteni, sőt az utóbbit gyakran kiválthatjuk ingyenes pushüzenetekkel is. A legnagyobb megtakarítást akkor érhetjük el, ha a különböző költségek között egyensúlyozva saját szokásainknak megfelelő csomagot választunk, amiben segít az MNB megújult Bankszámlaválasztó felülete.

Tízezrekkel csábítják az ügyfeleket a bankok

A hitelintézeteknek egyre nyíltabban kell versenyezniük, miközben mind jobban meg van kötve a kezük.