A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023-as gazdasági évnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter előtt felszólalt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki kemény üzenetet küldött a bankoknak és a Magyar Nemzeti Banknak. Ez egyfajta reakció is lehetett Matolcsy György jegybankelnök szavaira, aki ismét éles kritikákat fogalmazott meg az Országgyűlésben.

Vémi Zoltán / Világgazdaság
2023.03.09.
MKIK, Orbán Viktor, Varga Mihály, Nagy Márton
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Nagy Márton a beruházásösztönző programokat sorolta, amikor megemlítette, a kormány várja a banki hitelkihelyezések növekedését, csak hiába.

Kezdünk visszakanyarodni a jegybankhoz. Óvatos leszek, megígértem, hogy nem beszélek erről, de…

– sóhajtott a tárcavezető, aki hangsúlyozta, tavaly a banki penetráció belföldön vállalati hitel/GDP arányában 18 százalék volt, míg az Európai Unióban 40-50 százalék.

Azt is mondhatnám, hogy szégyelljék magukat. Ezt az elmaradást nem vagyunk képesek behozni

– jelentette ki Nagy Márton. Hozzátette, ez részben a bankokon, részben a jegybankon múlik – vagy nagyrészt. „Az a normális, ha piaci hitelezés van. A kkv-szektorban a hitelek 50 százaléka támogatott. Jó ez? Ez egy szükséges dolog, kezelni kell a hitelek szűkét, de ez nem normális” – közölte a miniszter. Később Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy piaci finanszírozás nélkül nem tudják elérni a kitűzött célokat.