Továbbra is a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a magyar gazdaság védelme az első a kormánynak – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek annak kapcsán, hogy március elsején megkezdte az Országgyűlés a 2023-as költségvetés módosításának tárgyalását.

TÁLLAI András
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tállai András emlékeztetett: a költségvetés módosítására azért van szükség, mert 

a már második éve zajló, elhúzódó ukrajnai háború és a szankciós gyökeresen megváltoztatta az ország gazdasági körülményeit.

A magyar adópolitika legfontosabb hosszú távú célkitűzései az orosz–ukrán háború idején is változatlanok: a segítése a közvetlen adók, különösen a munkát terhelő adók csökkentésével, az adórendszer egyszerűsítése és az adóbevallással kapcsolatos adminisztráció csökkentése, valamint a családok támogatása.
Az államtitkár szerint a magyar adópolitikának hosszú ideje fontos célja az általános GDP-arányos adóelvonási szint csökkentése. 

A 2009 óta bekövetkezett változásokat összesítve már 5 százalékpontos csökkenést láthatunk, amivel Magyarország ebben az időszakban az EU második legnagyobb adócsökkentőjének számít Írország után, jelentősen megelőzve a harmadik helyezett Máltát.

Kiemelte: több ponton is jelentős előrelépés történt, például a 2011-ben érvényes tizenegy helyett mostanra mindössze háromfajta közteher vonatkozik a munkából származó jövedelmekre.

Tállai András közlése szerint a cél az, hogy a válság időszakában is sikerüljön megőrizni az elmúlt évtized eredményeit. Például az adóelvonás általános mértéke és a béreket terhelő adók esetében is sikerült ledolgozni a korábbi lemaradást a főbb versenytársaktól. Az adórendszer szerkezete pedig a gazdasági növekedés szempontjából jóval kedvezőbbé vált a korábbinál. Emlékeztetett arra, hogy 

Magyarország az elmúlt időszakban úgy tudta megőrizni a gazdasági növekedést, hogy az unió más tagállamaival ellentétben még nem kapta meg a pandémia utáni helyreállítási program forrásait sem. Tehát az Európai Bizottság a források visszatartásával akadályozza a magyar gazdaság versenyképességének javítását.