Az év első hónapjában az euróban számított értéke 15, az importé 14 százalékkal nőtt, ezzel a termék-külkereskedelmi egyenleg 78 millió euróval javult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Így a kivitel értéke 12 milliárd 6 millió eurót (4770 milliárd forintot), a behozatalé 12 milliárd 171 millió eurót (4844 milliárd forintot) tett ki.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakában mértnél, ezzel akkor a termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult.

Tehát második hónapja mutat javuló formát a magyar külkereskedelem, mindez megerősíti azokat a vélekedéseket, hogy idén a nettó export lehet a növekedés egyik támasza.

Tavaly nagyon csúnyán kibillent a magyar külkereskedelmi mérleg az energiaárak elszállása következtében, a 8,3 milliárd eurós deficit nagymértékben a felrobbanó energiaszámla rovására írható. Az energiaárak normalizálódása és a gazdaság alkalmazkodása nyomán lényegesen javult a helyzet, így az elemzői vélekedések szerint jövőre már el is tűnhet a hiány, ami 2025-re már többletbe is fordulhat az újonnan induló ipari kapacitásoknak köszönhetően.