Kormányrendelet jelent meg a hétvégi Magyar Közlönyben az oltottságot igazoló hatósági igazolvány kiállításának megszüntetéséről. Emiatt egyes jogszabályokat hatályon kívül is kell helyezni. A megszüntetés február eleje óta ismert volt, akkor erről a Kormany.hu hivatalos kormányzati portál számolt be. Most a részletek is kiderültek.

Budapest, 2021. március 19.Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Budapest, 2021. március 19.
Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető. (Fotó: Róka László)

A kabinet a következőket rendelte el:

  • hatályát veszti a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletszabályokról szóló kormányrendelet. Ez az a jogszabály, amely alapjaiban meghatározta, mi a védettségi igazolvány és mire való. 
  • hatályát veszti a  fővárosi és vármegyei kormányhivatalokról, valamint a  járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló kormányrendelet 9. mellékletének 32. sora. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy innentől kezdve a kormányablak saját hatáskörében intézhető ügyei közül kikerül a védettségi igazolvány cseréje, pótlása iránti kérelem benyújtása, valamint a védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos panaszok kezelése.

Mindez a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba, azaz március 25-én.

Azt is rögzítették, hogy a folyamatban lévő, a védettségi igazolvány kiállítására, pótlására vagy cseréjére irányuló eljárást megszüntetik, de amennyiben a fizikai előállítása már megtörtént, úgy az ügyfélnek az elkészült okmány kézbesíthető. Az is kiderült ugyanakkor hogy a már létező hatósági igazolvány a megjelenített adatok igazolására felhasználható marad. Ugyanez vonatkozik az uniós digitális Covid-igazolványra is. De fontos, hogy a védettségi igazolvány csakis más, személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt használható.

Korábbi híradások szerint az állam mintegy 8 millió védettségi igazolvány legyártását rendelte meg az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től.