A kormánytisztviselői béremelés tervezetéről egyeztettek a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken.

A  katonák után a közszéfra béremelése a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel folytatódna. 
Fotó: Vadnai Szabolcs / MTI

A héten indított társadalmi mellett szakmai egyeztetés is indult a kormánytisztviselők új bértáblájának és fizetésemelésének tervezetéről, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kérésére dolgozott ki a kormány – írták. 

A béremelése az orvosok, az ápolók, a pedagógusok, a rendőrök és a katonák után a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel folytatódna.

A bérfejlesztési javaslatról a pénteki Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon kaptak tájékoztatást a szakszervezetek. A közleményben idézték Bordás Gábort, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárát, aki az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy az új bértábláról a kormány még nem hozott döntést, a tervezet csak a társadalmi és szakmai egyeztetést követően kerül a kabinet elé.

A nem a politikai és közigazgatási vezetőkre, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik

 – tájékoztatta az államtitkár a szakszervezeteket. A fizetésemelés nem lenne automatikus, csak egy lehetőség a munkáltatóknak – közölték. A tervezett bérrendszer bérsávokat határoz meg, a konkrét juttatásokat a teljesítmény, az ellátott feladatok és a költségvetési lehetőségek keretei között a munkáltató határozhatja meg a bérsávon belül.

Bordás Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi nehéz háborús és szankciós helyzetben a minisztériumi kormánytisztviselői a béremelést többletforrás biztosítása nélkül valósítják meg, tehát a költségvetésnek a fizetésnövelés nem jelentene nagyobb terhet. A minisztériumok ugyanis vállalták az álláshelyek 10 százalékának csökkentését, és az így felszabaduló bértömeget a minőségi munkaerő megtartására fordíthatják – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.