Meg akartam mutatni, hogy létezem ezen a világon – ez a gondolat járt az ismert magyar milliárdos, Balogh Levente fejében, amikor a cselgáncskarrierje befejeztével úgy döntött, vállalkozó lesz. Az ország 53. leggazdagabb embere, akinek a vagyonát 33 milliárd forintra becsülik, a Karc FM Előnyszabály című műsorában azt mondta, sohasem motiválta a pénz, most sem arra büszke, hogy mekkora a vagyona: az alkotás iránti vágy miatt dolgozik, és arról beszél örömmel, ha valamit létre tudott hozni. A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Balogh Levente Cápák között
Balogh Levente (balra) igyekszik támogatni a fiatalokat.
Fotó: RTL

A Szentkirályi elnöke hangsúlyozta, a sportnak a kitartás mellett a hitelességet is köszönheti: mivel a cselgáncsban csak akkor lehet valaki fekete öves, ha a megfelelő tudás birtokában van, ő az üzleti életben is figyel arra, hogy amit mond, az megfeleljen a valóságnak. Hozzátette, azért sem élte meg akkora csapásként, hogy nem váltotta valóra álmát, és nem küzdhetett meg az olimpiai aranyéremért, mert az évek során a tanulást sem hanyagolta el, megfelelő szakmai tudást szerzett.

A kilencvenes évek elején, a hiánygazdaságában ő figyelte a polcokat, hogy mely élelmiszeripari termékek tűntek el, vitte az információt az édesapjának, mit kell gyártani – sőt,

azt is elmondta, milyen kiszerelésben, az ételecetet például egyliteres zöld PET-palackban, sárga kupakkal, mert ehhez szoktak hozzá a fogyasztók.

Édesapjával ellentétben ő úgy látta, ha az élelmiszeripar meghatározó szereplői akarnak lenni, a világ legmodernebb technológiáját kell alkalmazniuk: ilyen volt az a 2007-ben megvásárolt ásványvíztöltő gépsor, amely nélkül Balogh Levente szerint ma nem lenne Szentkirályi. De arra is büszke, hogy együtt dolgozhatott a legendás portugál labdarúgóval, Luís Figóval.

Mint korábban megírtuk, a vállalkozó eladta a házát, az autóját, a belvárosi irodáját, albérletbe költözött, hogy 250 millió forintért megvásárolja édesapjától az 500 milliós veszteséget produkáló Szentkirályit, amelyet aztán a csúcsra vezetett.

A rossz hír az, hogy évekkel előre le van osztva

– felelte a Cápák között és az Álommeló főszereplője arra a felvetésre, hogy milliárdosként gyakran kérnek tőle támogatást. Balogh Levente kiemelte, az általa felállított szabályrendszerben ő az utánpótlást támogatja, mert a Szentkirályinak már nincs szüksége reklámra, hogy különböző mérkőzéseken vagy versenyeken kint legyen a logója, nem adnának el több terméket.

Úgy véli, nagyvállalkozóként, üzletemberként edukálnia is kell a fiatalokat amellett, hogy megpróbálja támogatásával hozzásegíteni őket az álmaik eléréshez. Sportolói múltja miatt természetesen kiemelt figyelmet fordít a cselgáncsra, különösen a kecskeméti klubra, a napokban adja át a fiatalok utaztatását segítő kisbuszt.

Bánhatják a románok: Szentkirályra költözhet a Pepsi

A Szentkirályi Magyarország Kft. a Világgazdaságnak megerősítette: a tervek szerint jövő ősztől Ausztria, Csehország és Románia helyett Szentkirályon palackozzák a Pepsi üdítőket a magyar piac számára.