Az elmúlt tizenkét év legaktívabb éve volt 2022 a vállalati tranzakciók (M&A) száma és értéke alapján Magyarországon, összesen 5,88 milliárd dollár értékben kötöttek üzleteket – közölte az EY nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

The Ernst & Young Global Limited (EY) logo, one of the largest professional services networks in the world and one of the Big Four accounting firms, displayed on their stand during the Mobile World Congress 2023 on March 2, 2023, in Barcelona, Spain.
Fotó: Joan Cros / NurPhoto via Getty Images

Tavaly 137 tranzakciót hoztak nyilvánosságra, és míg az ügyletek száma csupán öttel, 

együttes értékük nem kevesebb, mint 27 százalékkal emelkedett 2021-hez képest.

Az elemzés szerint a magyar piacot 2022-ben is a belföldi tranzakciók túlsúlya jellemezte 42 százalékos részesedéssel.

A hazai cégek külföldi befektetéseinek aránya lényegében nem változott. 

A vállalatok leggyakrabban Lengyelországban (6), Horvátországban (4), Németországban, Romániában és Szlovéniában (3-3) fektettek be.

A Magyarországon beruházó társaságok közül 

az Egyesült Államok (6), az Egyesült Királyság (5), Franciaország (4), valamint Csehország és Hollandia (3-3 százalék) kerültek az élre.

Paulovits Márton, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója szerint 

az ellátási láncok zavarai, a háború, az a változó kamatkörnyezet és az lassította a növekedést, ezért számos társaság a tranzakciókban találta meg a fejlődés útját.

Az EY szerint a tranzakciók száma alapján 2022-ben a legvonzóbb szektor a technológia (36) volt, amelyet az ingatlan- (15) és az energiaszektor (12), valamint a gyáripar (10) követett.

Egyszerre két céget is vesz az Alteo

A megújuló energiában utazó közműcég lsz az Energikum és az ECO-FIRST egyedüli tulajdonosa.