Július elsejétől átalakul az állami hulladékgazdálkodás rendszere – jelzi az Energiaügyi Minisztérium közleménye –, amelyben a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. mint koncessziós társaság veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékát. Szintén a társaság foglalkozik majd e hulladékok kereskedelmével, kezelésre történő átadásával, illetve fenntartja, üzemelteti és fejleszti az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítményeket.

20220812 buslakpuszta hulladékudvar és a szemétgyűjtésről zalaegerszeg pezzetta umberto pu zalai hírlap

20220812 Búslakpuszta Búslakpuszta hulladéklerakó udvar, szemétgyűjtőFotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Július 1-jétől sok minden megváltozik a hulladékgazdálkodásban.
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az új szabályozás a közlemény szerint biztonságos és kiszámítható működést eredményez. Egyik alapeleme az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amelyet a koncesszió indulásával, 2023. július 1-jén vezet be a jogalkotó. Eszerint – az uniós jog előírásaival összhangban – a termék gyártójának kell viselnie a pénzügyi felelősséget vagy a pénzügyi és szervezési felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

A hulladékgazdálkodás átalakuló szabályozásában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) törvényi felhatalmazás alapján rendeletben határozza meg a vegyes összetételű, nem veszélyes hulladék hulladéklerakóban és égetőműben való átvételéért fizetendő díjat, továbbá a közfeladat ellátásához szükséges hulladékgazdálkodási eszköz használatával, valamint igénybevételével összefüggő díjak megállapítására szolgáló hatósági eljárás szabályait. Rendeletei rögzítik a koncesszori alvállalkozók, valamint az önkormányzatok állami hulladékgazdálkodási közfeladattal összefüggő indokolt költségét is.

A jogszabályok által előre tervezhetővé válik a költségek és bevételek mértéke a koncessziós társaság és az érintett létesítmények üzemeltetői, tulajdonosai számára. A hatályos törvényi szabályozás alapján a módosítás a lakossági fogyasztók hulladékkal kapcsolatos díjait nem érinti, azok változatlanok maradnak.

„A kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra” – írja a közlemény.