A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-hez tartozó, önállóan működő FKF hulladékgazdálkodási divízió két új telek megvásárlásával bővítette a Pusztazámoron működő regionális hulladékkezelő központját. Ezzel lehetővé válik, hogy a központot a körforgásos gazdaság szempontjainak megfelelő, komplex hulladékgazdálkodási létesítménnyé fejlessze – derül ki a cég közleményéből.

A Budapesti Közművek a körforgásos gazdaságra való átállás érdekében bővíti a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központot. Az új, több mint 3 hektár kiterjedésű terület megvásárlásával a BKM a  jelenlegi üzemi területet egy teljeskörű hulladékgazdálkodási központtá bővíti. A létesítmény a hulladék előkezelést, hasznosítást és az ártalmatlanítást egyaránt képes lesz megvalósítani. , A nyugat-európai példa alapján tervezett komplex energiapark megalapozza a fenntartható, körforgásos budapesti és agglomerációs hulladékgazdálkodást.
Fotó: BKM

 

Jön az előkezelés és a hasznosítás

A divízió kiemelten felel Budapest és 10 agglomerációs település (Budaörs, Dunabogdány, Leányfalu, Pusztazámor, Tahitótfalu, Göd, Dunakeszi, Pilisszentlászló, Szentendre, Pomáz) hulladékgazdálkodási közszolgáltatásáért, ez jelenti a hulladék begyűjtését, elszállítását, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását. A hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatók közül jelenleg a Budapesti Közművek hasznosítási kapacitása a legnagyobb: az évi mintegy 600 ezer tonna vegyesen gyűjtött települési szilárd hulladék 60 százalékából a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben (Huha) távhőt és áramot állít elő.

A hulladék fennmaradó 40 százaléka kerül a pusztazámori létesítménybe, ott komposztálják a Budapesten begyűjtött, közel 30 ezer tonna kerti zöldhulladékot is. A területe a vásárlás révén több mint 3 hektárral nő, a tevékenysége pedig a tervezett beruházások lezárulásával a hulladék előkezelésével és hasznosításával bővül. „A Budapesti Közművek másik komplex létesítményével, a Fővárosi Hulladékhasznosító Művel együtt megalapozza a fenntartható, körforgásos budapesti és agglomerációs hulladékgazdálkodást” – emeli ki a közlemény, amelyben nem szerepel sem az új telkek vételára, sem azok eladója.

Összhangban a Mol-partnerséggel

A fejlesztések révén a telephely  alkalmas lesz a vegyesen gyűjtött hulladékok ártalmatlanítása előtti kezelésre és válogatásra, így az energetikailag hasznosítható anyag előállítására. 

Ezzel csökken a lerakóba kerülő hulladék mennyisége is.

 Egyúttal megújul a csurgalékvíz-tisztítási technológia és kibővítik a komposztálóüzemet. A Budapesti Közművek nyugati mintára egy komplex energiaparkot kíván létrehozni. A további munkák révén nagyobb lesz a depóniagáz-gyűjtő és -hasznosító rendszer is, ennek köszönhetően pedig jelentős mennyiségű villamos energiát lehet majd előállítani, csökkentve az ország gázimportigényét.

A tranzakciót már írásban jóváhagyta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium. Az akvizíció összhangban van a Budapesti Közművek és a Mol Nyrt. által a Pest megyei hulladékgazdálkodás jövőjét megalapozó, nemrég aláírt együttműködési megállapodásban foglaltakkal.