Holnap, azaz április 12-én érkeznek a nyugdíjak a belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára való utalás esetén. Ha postai úton igényelték az érintettek a pénzt, a nyugdíjkifizetési naptárban rögzített napon viszik ki a postások, április 11. és 22. között – hívta fel a figyelmet a Magyar Államkincstár.

20230126 LajosmizseSzűcs János lajosmizsei külterületi postás egy napja.fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
Az idén a nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege 6150 milliárd forintra emelkedik.
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A kormány a napokban hirdette ki azt a rendeletét, amelyben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjaknál és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Természetesen a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy 2023-ban új nyugdíjakat lehessen megállapítani. A jogszabály, amely április 3-án, hétfőn lépett hatályba, azokat az úgynevezett valorizációs szorzószámokat tartalmazza, amelyeket a keresetek és jövedelmek beszámítása során kell alkalmazni a 2023. január 1. és december 31. közötti időponttól megállapítandó nyugellátások esetén.

Korábban Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, az idősebb, nyugdíjas korosztály számára a kormány biztosítja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, emellett a kabinet a családtámogatások megőrzését is fontos célként kezeli.

A Covid kitörésekor, 2020-ban a bővülése visszaesett, de a kormány már 2010-ben elkötelezte magát a nyugdíjak reálértékének megőrzése mellett, ezért ebből a válságok korában sem engedünk. A kabinet vállalta, hogy az idén januártól 15 százalékos nyugdíjemelést hajt végre, amit meg is tettünk. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben a nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra mintegy 700 milliárd forinttal többet fordítunk, mint azt az eredeti költségvetés tartalmazta

– jelentette ki az államtitkár.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a nyugdíjakra és a nyugdíjszerű ellátásokra fordítható költségvetési források összege 6150 milliárd forintra emelkedik 2023-ban, ami a költségvetés legnagyobb tétele. A februárban kifizetett 13. havi, 15 százalékkal emelt fedezetére a kormány mintegy 420 milliárdot fordított.