Karácsony Gergely főpolgármester azt a feladatot adta Kiss Ambrusnak, hogy jövő hét közepére dolgozza ki Budapest túlélési programját – ezt maga az általános főpolgármester-helyettes jelentette be csütörtökön. Kiss Ambrus azt mondta, hogy 168 óra múlva fogják ismertetni, milyen megoldások szerepelnek majd a tervben. Azt először a főpolgármesteri kabinet fogja tárgyalni, és ha elfogadja, akkor az április közgyűlésre már be is viszik a csomagot.

Karácsony Gergely és stábja a fővárosi közgyűlésen. Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Kiss Ambrus előzetesen erről csak annyit árult el, hogy Karácsony Gergely két tabut kötött ki: a megszorítások nem érinthetik a bérek kifizetését, illetve a közszolgáltatások színvonalát. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy például a közösségi közlekedés jegy- és bérletárait drágítják-e. 

Budapest most tényleg csődbe megy?

Mindenesetre a túlélési program azért vált szükségessé, mert 

soha ilyen rossz helyzetben nem volt még Budapest finanszírozása, mint most.

Kiss Ambrus ezt nem a 2019 óta tartó Karácsony-ciklusra értette csak, hanem a rendszerváltás óta eltelt időszakra. Nyilvánosságra hozta azt a prognózist, amelyet állítása szerint az elmúlt hetekben számos kormányzati szereplőnek is megmutatott. E szerint a fővárosi önkormányzati cash flow most ugyan éppen 13,8 milliárdon áll, de ez április végére mínusz 14,1 milliárdra zuhan, majd augusztusra mínusz 76,1 milliárdra. Erre példa korábban valóban nem volt.

Hogyan jutott idáig Budapest?

A rövid válasz erre a kérdésre az, hogy 2020-tól 2022 végére egészen egyszerűen felélte a tartalékait, mintegy 200 milliárd forintot. Kiss Ambrus tájékoztatása szerint a szolidaritási hozzájárulás növekedése 67,6, az önkormányzati cégek dolgozói béremelése 45, a BKV és a BKK a Covid miatt kieső bevételeinek pótlása pedig 81 milliárdot emésztett fel. Ezzel párhuzamosan a működési kiadásaik gyorsabban nőttek, mint a működési bevételeik. Igaz, Kiss Ambrus arról nem tett említést, hogy Budapest iparűzésiadó-bevételei évről évre csúcsot döntenek.

Akárhogy is, mivel a városvezetés benyomása szerint a kormány nem mutat szándékot arra, hogy magára vállalja a főváros finanszírozását, úgy döntött, hogy maga kísérli meg megoldani a problémát. A főpolgármester-helyettes ennek kapcsán megjegyezte, hogy érzik a felelősséget magukon. Ugyanakkor leszögezte, hogy a válság egészét nem akarják áthárítani a budapestiekre, illetve azt is aláhúzta, hogy Budapest gazdasága nélkül a nemzetgazdaság sem képzelhető el.

Elszólta magát egy kerületi polgármester: a csőd szélén táncol Budapest, 90 milliárd forint hiányzik a kasszából

A XVIII. kerület polgármestere szerint Budapesten az idén mindössze három út felújítására lesz pénz. Szaniszló Sándor vállalhatatlan ötletekkel vádolta szövetségeseit (?), az Üllői út kerületi szakaszának többmilliárdos beruházását pedig a szakértők kritikáival szemben azzal védte meg, hogy nem kell mindenben a rosszat keresni.