A következő gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosíthatja minden hazai távhőtermelő számára a működéséhöz szükséges földgázt. Az Energiaügyi Minisztérium korábbi intézkedése nyomán a gázalapú szolgáltatóknál januártól lényegében megfeleződtek az intézmények távhődíjai. A friss kormánydöntés az ellátásbiztonsági szempontok érvényesítésén túl ősztől alacsonyabbra szintre szoríthatja az árakat a nem lakossági fogyasztóknál – jelentette be a minisztérium.

Woman using mobile phone in living room
Side view of woman using smart phone. Female is standing by window in living room. She is at home.
MVM távhő
Fotó: Getty Images

A tárca közleménye alapján az energiaválságban ez egy újabb komoly segítséget jelenthet az önkormányzati és más, távhőt használó intézményeknek.

 

A minisztérium kiemelte, hogy a családok 2023-ban is egész évben rezsicsökkentett áron fűthetik távhővel otthonaikat.

 

A szankciós jelentős többletterhet rótt az intézményekre, vállalatokra. A nem lakossági fogyasztók az év elejétől olcsóbban vehetik igénybe a földgázalapú távhőszolgáltatást. Az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződtek. A hatályos ellenértékek januártól három negyedéven át maradnak érvényben, szeptember végéig nem változnak.

A szolgáltatók és ügyfeleik októbertől is biztonságos és kedvezőbb ellátása érdekében az átmeneti gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosítja a földgázt a hazai távhőtermelők számára. A kiszámíthatóság jegyében a szükséges gázmennyiséget a társaság időben lekötötte. A jó ütemben meghozott, sokaknak kedvező döntéseknek köszönhetően 2023 utolsó negyedévében is jócskán csökkennek az árak.

A kapcsolódó kormányrendelet erejénél fogva legkésőbb május közepéig földgáz-kereskedelmi szerződés jön létre a kijelölt kereskedő és a felhasználók között. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott mintaszerződéseket a földgázkereskedő hamarosan közzéteszi a honlapján. A hivatal ezt követően hirdeti ki a felhasználók esetén elismert földgáz-referenciaárat.

A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsivédelemmel garantálja az Európa Unió legalacsonyabb áram- és gázárait a családok számára

– emelte ki az Energiaügyi Minisztérium közleménye.

A tárca más fogyasztói csoportok gazdálkodásának megkönnyítése érdekében is folyamatosan keresi a megfizethető díjak kialakításának, rögzítésének lehetőségeit. Az átmeneti földgázellátás jóvoltából az intézményi és egyéb felhasználók akár harmadával olcsóbban vehetik igénybe a távhőszolgáltatást a következő fűtési szezonban.

Klímasemlegessé teszik a távhőt Bécsben

A Wien Energie 2040-re érné el a teljesen klímasemleges ellátást az osztrák fővárosban.