Vecsésen épít üzemet a Magna kanadai autóalkatrész-beszállító, és a mintegy 19 milliárd forint értékű beruházás 300 új munkahelyet is létrehoz – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Fotó: AFP

A politikus elmondása szerint a világ csaknem harminc országában jelen lévő vállalat a Mercedes kecskeméti és a BMW debreceni üzeme számára gyárt majd karosszériaelemeket, ami a szavai szerint kiválóan demonstrálja, hogy egy-egy autóipari beruházást mindig újabbak követnek. A beruházást az állam 3,8 milliárd forinttal támogatja, hozzájárulva ezzel 300 új munkahely létrehozásához.

Szijjártó beszélt az elmúlt évek nehézségeiről is, felidézve, hogy rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború kirobbanása miatt. Ezzel olyan globális gazdasági környezet alakult ki, amelyben Európa húzta a rövidebbet, ugyanis 

a kontinens versenyképessége rendkívüli mértékben csökkent az elrendelt szankciók miatt, miközben új verseny indult el, amelyben eldől, hogy kik lesznek a következő korszak győztesei és vesztesei.

Látszik az, hogy a sok viszontagság, bizonytalanság, a feje tetejére állt gazdasági kapcsolatok ellenére van egy olyan iparág, amely ellentmondást nem tűrően halad, zakatol előre, ez pedig az autóipar” – mondta, s azt is hozzátette, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát szektor termelési értéke tavaly óriási rekordot döntött, miután 31 százalékos növekedést követően elérte a 12 ezermilliárd forintot.

Hangsúlyozta, hogy ez azt jelenti, hogy a mára 150 ezer embernek munkát adó ágazat teljesítménye tíz év alatt a három és félszeresére emelkedett, és a lendület továbbra is kitart, amit jól mutat az idei 32 százalékos bővülés. A tárcavezető elmondta, hogy a kanadai vállalatok alkotják a 15. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, az észak-amerikai országba irányuló hazai 2022-ben 24 százalékos bővüléssel csúcsot döntött, és már idén is több mint 30 százalékos növekedést regisztráltak.