Az előnyösebb fizetés volt 2022-ben a legerősebb motiváció a magyar munkaerőpiacon. A hazai cégek akár több alkalommal is emelték a béreket, hogy megtartsák a dolgozóikat. A sorozatos fizetésemelések kvázi versenyt alakítottak ki a munkaerőpiacon a munkavállalók kegyeiért.

Businessman,In,Suit,Holding,Big,Magnet,Attracting,People,And,Money
Fotó: Shutterstock

Ahogy egyre inkább a biztonság és stabilitás válik prioritássá a munkavállalók számára, leggyakrabban az alapbér emelését tartják kielégítőnek – derült ki a Profession 2023 februárjában végzett kutatásából. A Profession HR-igazgatója, Simon-Göröcs Lili szerint az alapbérek emelése kockázatos lépés a munkáltatók részéről, mivel ez hosszú távú elköteleződést jelent. A bérek kifizetéséhez sokszor áremelésre van szükség. Ez a jelenség bérspirálhoz vezethet, ezért a szakértő szerint szerencsésebb a béren kívül vagy egyszeri juttatásokkal honorálni a dolgozók munkáját.

A béren kívüli vagy egyszeri, anyagi jellegű juttatások sokkal nagyobb rugalmasságot biztosítanak a cégeknek, könnyebben változtathatók, viszont akkor lehet lényegi hatásuk a munkavállalók jólétére, ha az alapbérekkel alapvetően elégedettek az alkalmazottak

– mondta Simon-Göröcs Lili. Az alapbérek növelésével elindulhat egy akaratlan verseny a munkavállalók között: azzal, hogy különböző munkahelyek egyre magasabb fizetést kínálnak, a munkavállalók könnyebben döntenek a váltás mellett, és hagyják ott a magasabb bérezés miatt az eredeti munkahelyüket. Ez előnyösebb helyzetbe hozhatja a nagyobb és hátrányos helyzetbe az alacsonyabb bevételű cégeket.

Akkora itthon a munkaerőhiány, hogy a kamionsofőrök után már az informatikusokat is Indiában kell toborozni

Egyre nagyobb a munkaerőhiány Magyarországon: már nemcsak a kamionsofőröket, de az informatikusokat is Indiában próbálják felkutatni a hazai cégek. Az ottani munkaerő alkalmazása azonban egyáltalán nem könnyű feladat, minimum féléves procedúra vár arra, aki úgy dönt, hogy hazánkban próbál szerencsét.

A Profession közleményében az is szerepel, hogy 

a munkaerő-megtartásban a személyes juttatások lehetnek célravezetők, de a jelenlegi inflációs helyzetben a a vezetők a kollektív béremelés mellett döntenek.

A bérek transzparenssé tétele nem csak az átlag feletti fizetési csomagot kínáló cégek számára lehet előnyös. A fizetés egyre fontosabbá vált az elmúlt években a munkavállalóknak. Ma sem ritkák azok a helyzetek, amikor az akár többkörös állásinterjú végéig rejtve marad a fizetési csomag, pedig sokszor mindkét fél jelentős erőforrást takaríthatna meg, ha előzetesen ismeri, ráadásul a legtöbb esetben az álláshirdetésben ismertetett bérsáv a jelentkezők számára is jó hatással van.

A magasabb bér megteremtheti a munkavállalónak alapvető biztonsági igények, a szükségletek fedezését, a kikapcsolódás és fejlődés lehetőségét, viszont például az önmegvalósítást vagy az egyre fontosabbá váló társasági igényeket nem helyettesítheti.