Közeleg a határideje a személyi jövedelemadó (szja) 1 plusz 1 százalékával való rendelkezésnek. „Fontos tudni, hogy a felajánlás nem a nettó jövedelem rovására megy, hanem az év közben lerótt 1-1 százalékának sorsáról dönthetünk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladatának tekinti, hogy minél egyszerűbbé tegye az 1 százalékos ügyintézést” – mondta a Világgazdaság kérdésére a hatóság szóvivője, Kis Péter András. Mint megjegyezte: az adózóknak csak pár percet vesz igénybe a felajánlás, mégis számos civil szervezetnek, vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak adott esetben sokat tudnak segíteni.

Adóbevallás, SZJAFotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szóvivő néhány gyakorlati részletre külön is kitért. Elsőként arra, hogy a rendelkezésre több módszer kínálkozik: a százalékokat fel lehet ajánlani elektronikusan, papíralapon postán és személyesen. Fontos, hogy a felajánlás a bevallás részeként, de akár önálló nyilatkozatként is benyújtható május 22-ig. „Az 1 százalékos nyilatkozatot a legegyszerűbben elektronikusan, ügyfélkapus hozzáféréssel, a webes kitöltőprogramjával lehet beadni” – mondta Kis Péter András.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak felajánlásokat, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál. 

A megfelelő alapítvány, egyesület kiválasztásában segítséget adhat az adóhatóság oldalán megtalálható a kereső. A másik 1 százalék a technikai számmal rendelkező vallási közösségeknek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak ajánlható fel. „A korábban valamely vallási közösség vagy a Nemzeti Tehetség Program javára tett érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg az adózó nem változtat rajta, vagy nem vonja vissza” – emlékeztetett a szóvivő. 

Kis Péter András ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a civil szervezeteknél nincs ilyen automatizmus, ott minden évben újra rendelkezni kell.

 

20220422  EgerE-SZJA Portál./Elektronikus Személyijövedelemadó./ Fotó: Huszár Márk HM
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Kiemelhető, hogy a korábbihoz képest legutóbb nőtt a felajánlók száma. Az 1 plusz 1 százalék elmúlt évi számai szerint 49 milliárd forintról rendelkezhettek a magánszemélyek, 7 milliárd forinttal többről, mint az előző évben. 

A rendelkező adózók száma 2,3 millió volt, 150 ezerrel több, mint a korábbi esztendőben. Végül fontos az is, hogy az érintettek nagyjából 23,5 milliárd forintot ajánlottak fel: 11 milliárd került a civil szervezetekhez, újabb 11 milliárd pedig a technikai számosokhoz, megközelítőleg 1,5 milliárd forint pedig a Nemzeti Tehetség Programnak jutott – ismertette Kis Péter András. Hozzátette: a lehetőség adott arra, hogy idén még többen éljenek a felajánlás lehetőségével.