Közeleg a határidő az adózóknak, 2023. május 22-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadónk (szja) 1 százalékáról. Idén is bárki dönthet úgy, hogy az összevont adóalap után befizetett 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

2020.06.26. BudapestBethesda gyermekkórházFotó: Kurucz Árpád KAMagyar Nemzet 2020.06.26. Budapest

Bethesda gyermekkórház

Fotó: Kurucz Árpád KA
Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető a felajánlásra jogosult, kedvezményezett civil szervezetek és vallási közösségek listája.

Az adóhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az szja 1 + 1 százalékáról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be

  • az e-szja webes felületen, online kitöltve vagy
  • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve vagy
  • külön, a 22EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon benyújtható postán keresztül vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a ügyfélszolgálatain

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve,
  • az e-szja felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
  • a 22EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá
  • 2023. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a 2023. május 22-i határidő jogvesztő, azaz ha valaki május 22. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1 + 1 százalékáról, a rendelkezése érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

Tavaly összesen 28 795 civil kedvezményezett részére 10,9 milliárd forintról rendelkeztek az adózók, a civil szervezetek átlagosan 380 085 forint felajánlásban részesültek. A legnagyobb összeget az Országos Mentőszolgálat kapta, 266 millió forintot, utána következett a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 207 millió forinttal, majd a Bátor Tábor Alapítvány 145 millió forinttal. A technikai számmal rendelkező kedvezményezettek között a Magyar Katolikus Egyház részesült a legtöbb felajánlásban, 5 milliárd forint értékben kapott támogatást az 1 százalékokból.