BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi rekordot döntött az építőipari cégek száma

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (CFI) 2022. évi értéke az építőiparban országosan 18,6 százalék volt.

Az építőipari cégek száma történelmi rekordot döntött 2022-ben Magyarországon – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (CFI) – amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz – 2022. évi értéke az építőiparban országosan 18,6 százalék volt.

20221102 BudapestÉpítkezés, építőipar, társasházak, lakások, tégla, daruOtthonok építése Soroksáron
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A közleményben ismertették, hogy 2022-ben 6484 újonnan induló társas vállalkozás bejegyzésével, illetve 3772 társas vállalkozás törlésével zárta az évet az építőipar, 

aminek eredményeként az ágazatban működő cégek száma rekordmagas értéket ért el, megközelítette a 70 ezret, azaz mintegy negyedével nőtt az öt évvel korábbi értékhez képest.

Alföldi Csaba, az Opten elemzője a közleményben rámutatott: a helyzetet árnyalja, hogy soha nem volt még annyi felszámolás sem az ágazatban, mint 2022-ben, a 2171 eljárás mintegy háromszorosa a koronavírus-járvány előtt megszokott értéknek. A felszámolások számának növekedése, ezzel párhuzamosan a hátrahagyott, ki nem fizetett számlák hosszabb távon tovább rontják az ágazat stabilitását – tette hozzá.

Az Opten 2023-ban a cégalapítások számának csökkenésére számít, a cégtörlések esetében magas szinten stagnálást vagy enyhe emelkedést tart reálisnak.

Visszaesés várható az építőipari termelésben idén

Az újonnan épült lakások száma 2023-ban a felére eshet vissza a tavalyihoz képest.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.