Magyar gazdaság

Nagyon sok gázt és áramot spóroltunk meg a fűtési szezonban

Október közepétől április közepéig 24,5 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel Magyarországon, mint egy évvel korábban. Nagyjából 2 milliárd köbméter a megtakarítás. Az enyhe tél és a fogyasztói tudatosság eredménye, hogy rengeteg energiahordozót tudott megspórolni az ország.

A földgázfogyasztás az október közepétől április közepéig tartó időszakban az eggyel korábbi fűtési szezonhoz képest 24,5 százalékkal, a felhasznált villamos energia mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon. Gázból hozzávetőleg 2 milliárd köbméteres, áramból 1900 gigawattórás a megtakarítás. Az enyhe időjárás mellett a kormányzati intézkedéseknek és a tudatos fogyasztói magatartásnak köszönhető eredmény a következő télen is elősegíti a biztonságos ellátást.

Family warming legs on heating radiator near white wall, closeup
Fotó: Shutterstock

A lakosság 22,4 százalékkal, a gazdaság pedig 26 százalékkal fogyasztott kevesebb földgázt 2022. október 15. és 2023. április 15. között, mint a megelőző azonos időszakban. 

A Központi Statisztikai Hivatal kalkulációja szerint a háztartások felhasználása mintegy 750 millió köbméterrel 2,5 milliárd köbméterre, az ipari és intézményi szereplőké közel 1,25 milliárd köbméterrel 3,4 milliárd köbméterre csökkent. A negyedével alacsonyabb összes fogyasztás 2 milliárd köbméterrel marad el a tavaly tavasszal zárult fűtési szezonban mért értéktől. Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló számítás villamos energiából 7,5 százalékos, 1900 gigawattórás megtakarítást mutat a teljes fűtési szezon hat hónapjára.

Rezsiszámla: csak a brüsszeliek és a luxembourgiak jártak jobban a budapestieknél

Egy modellezett kétkeresős budapesti háztartás villamosenergia- és földgázfogyasztásának költsége a jövedelmének a 2,5 százalékát vitte el áprilisban – mutatta ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az uniós rangsorban csak két fővárosban volt kedvezőbb a mutató értéke.

Az energiaválságban a kormány magán kezdte a spórolást, mintegy száz központi hivatali épületben felére csökkentette a gázfelhasználást. Az országos energiaigény nagyarányú mérséklését az átlagosnál többnyire melegebb tél mellett a lakosság és más fogyasztók tudatos magatartása is segítette.

Áprilisban a tavalyinál több mint kétszer magasabb készletszintről kezdődhetett meg a hazai gáztárolók feltöltése. 

A kimagasló kapacitás fele már foglalt, 3,2 milliárd köbméter a rendelkezésre álló gázmennyiség, ez jóval meghaladja az elmúlt fűtési szezon lakossági fogyasztását. Idén másfélszer több védett állami földgáztartalék könnyíti meg a következő télre való felkészülést, erősíti az ellátás biztonságát. A kormány az átlagfogyasztásig egész évben fenntartja a rezsivédelmet. Az Európában egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a tagállami háztartások közül a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és gázt.

 

energiaválság földgáz fűtés
Kapcsolódó cikkek