Soha nem látott mennyiségben igényelt állami támogatás mellett nyújtott hiteleket tavaly a magyar lakosság: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2022-ben összesen 913,7 milliárd forint értékben kötöttek ilyen kölcsönökről szerződéseket a pénzügyi szolgáltatók, ami amellett, hogy 12,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi volument, új rekord is.

Beauty pregnancy woman at the house
Beauty pregnancy woman at the house
babaváró, hitel, csok, kismama, terhes, állapotos,
Fotó: Getty Images

Miután a jegybank statisztikái szerint a lakossági ügyfeleknek nyújtott lakáscélú és fogyasztási hitelek összesített volumene bő 9 százalékkal esett 2022-ben – így nagyjából 2307 milliárd forintot tett ki –, a támogatott hitelek részesedése tovább emelkedett az új folyósításokon belül, és a 2021-es 32 százalékról 39,6 százalékra ugrott. 

Mindez azt jelenti, hogy minden újonnan felvett tízmillió forintból nagyjából négymillióhoz kapcsolódott valamilyen állami kedvezmény.

A támogatott kölcsönök előretörésében a kedvezményes lakáshiteleknek jutott a nagyobb szerep: ezeknél ugyanis 

egyetlen év alatt 263 milliárdról 456,5 milliárd forintra ugrott az új szerződések összege, ami drasztikus, 73,6 százalékos emelkedésnek felel meg.

A támogatott lakáshitelek piacát pedig leginkább az fűtötte, hogy egyszerre több, igen vonzó kondíciókkal igényelhető konstrukció is elérhető volt a piacon: így a különböző módozatai mellett az otthonfelújítási hitellel és a zöldlakáshitellel is számolhattak az érdeklődők. Az utóbbi önmagában is igen jelentős hajtóerőt adott a piacnak: abban, hogy csak az első fél évben 334,8 milliárd forintnyi támogatott lakáshitel került a piacra (ezen belül áprilisban 75,1 milliárd), a zöldlakáshitelnek döntő szerep jutott.

A fogyasztási hiteleknél a babaváró kölcsön az egyetlen kedvezményes feltételekkel elérhető konstrukció, ám így is meghatározó a szerepe a piacon. Bár a termék iránti kereslet tavaly is fokozatosan csökkent – leszámítva a decemberi kiugrást –, ám még így is 457,2 milliárd forintnyit vettek fel belőle az arra jogosultak. A babaváró újonnan folyósított fogyasztási hiteleken belüli részesedése így 41,1 százalékra csökkent tavaly a 2021-es 44,5-ről, ám könnyű belátni, hogy e konstrukció nélkül sokkal nagyobb mértékben visszaesett volna a teljes fogyasztásihitel-piac a végül elkönyvelt 10 százaléknál.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy az idén hogyan alakul a kereslet a lakossági hitelpiacon, és ezen belül mekkora szerep jut a támogatott konstrukcióknak. Az utóbbiak szempontjából mindenképpen biztató, hogy a babaváró kölcsönt az eredetileg tervezett időpontban – 2022 végével – végül nem vezette ki a kormány, hiszen ez az egy termék is havi több tízmilliárd forintnyi többletkeresletet generál. 

A támogatott lakáshiteleknél viszont eléggé sokatmondó adat, hogy decemberben már csak 11,4 milliárd forintnyi ilyen hitelről kötöttek szerződéseket a háztartások,

úgy, hogy április óta gyakorlatilag folyamatosan csökkent a frissen kihelyezett volumen.

A lakossági hitelpiac idei teljesítménye szempontjából – amellyel kapcsolatban egyébként igen visszafogott várakozásokat fogalmaztak meg a bankok – tehát mindenképpen fontos lesz, hogy a babaváró iránti kereslet mennyire marad stabil. A lakáshitelek oldalán pedig az lehet meghatározó, hogy hogyan alakulnak a piaci hitelek kamatai, és hogy a most élő lakástámogatási rendszernek változnak-e feltételei – és ha igen, hogyan.