A magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére az idén is elkerüli a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára – prognosztizálta keddi közleményében a Pénzügyminisztérium. A gazdaság alapjai erősek, a foglalkoztatottak száma továbbra is 4,7 millió, a szintje az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a beruházási ráta és az exportteljesítmény magas – sorolták.

Many,Hungarian,20,000,Forint,Banknotes,In,A,Black,Wallet,In
Many Hungarian 20,000 forint banknotes in a black wallet in the hands of a man. Close-up.
Fotó: Varga Jozsef Zoltan

Bár Magyarország továbbra sem kapta meg az uniós helyreállítási forrásokat, a gazdaság teljesítménye már 4 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, miközben az uniós átlag 3 százalék körül áll. A koronavírus-járványt követő kilábalás után a veszélyes nemzetközi környezet következtében a a hazai gazdaság jó néhány kihívással szembesült. 

Ennek ellenére 2021-ben 7,2, tavaly 4,6 százalék volt a növekedés.

Itt a friss GDP-adat: továbbra is technikai recesszióban a magyar gazdaság, de jöhet a fordulat

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 első negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg negyedéves bázison 0,2 százalékkal. A kormány szerint az átmeneti GDP-mérséklődés ellenére tartható a 1,5 százalékos gazdasági növekedési cél.

Az idén az elhúzódó orosz–ukrán háború káros hatásai továbbra is kedvezőtlen külső környezetet teremtenek.

A Magyarországnak járó helyreállítási források felhasználásával tavaly öt százalék feletti mértékben bővült volna a gazdaság, azonban az Európai Bizottság a pénzek visszatartásával rontotta a gazdasági teljesítményünket és a versenyképességünket

– írta a Pénzügyminisztérium.

A kedvezőtlen hatások az idei év teljesítményét is befolyásolják: az első negyedéves az előző negyedévhez képest 0,2, éves alapon pedig 0,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor a következő negyedévekben folytatódhat a bővülés.

Az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén elkerüli a recessziót.