Magyar gazdaság

Egy hónap múlva érkezhetnek az uniós pénzek Magyarországra – ez történt a kormányinfón

Szerdán hosszú kormányülést tartottak a Karmelitában, csütörtökön pedig hosszú kormányinfót tartott Gulyás Gergely. Ezen kiderült, hogy heteken belül elfogadhatja a jövő évi büdzsét a parlament, a kamatstopot meghosszabbítják addig, amíg nem lesz 10 százalék alatt az alapkamat és az infláció. Minden akadály elhárult az uniós pénzek elől, Magyarország júniusban már számlákat állít ki Brüsszelnek. Tárgyalták a Déli Körvasút projektjét is. Az egyik legfontosabb vasúti fejlesztés megvalósítása bizonytalan. Vizsgálják, hogy miért nem érkezett ki időben a mentő Gálvölgyi Jánoshoz.

Ahogy azt lapunk megírta, csütörtökön 11 órától kormányinfót hirdetett meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Legutóbb két hete állt ki a nyilvánosság elé Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Miután tegnap hosszú kormányülést tartottak a Karmelitában, jó néhány döntés születhetett. Vagyis bőven van apropója a kormányinfónak, de az is igaz, hogy most már szokásosnak mondható, hogy a kormányszóvivő és a kancellárminiszter ilyen időközönként ad betekintést a kormányzat munkájába.

MRC-100
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 11-i kormányinfón. Fotó: BME

Egyelőre azonban nem ismert, milyen témák lehetnek napirenden. Ugyanakkor lapunk is megírta, hogy 

a szerdai kormányülés fő napirendi pontja a 2024-es költségvetés volt.

Erről Orbán Viktor az mondta a közösségi médiában, hogy háborús időkben is megvédik a családokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat, és garantálják Magyarország biztonságát.

A jövő évi büdzsén túl a kormányinfón minden bizonnyal téma lesz az orosz–ukrán háború, az inflációs helyzet, az élelmiszerárak, az energiabiztonság és az folyósítása, ahogy szóba kerülhet az autópálya-koncesszió módosítása, Budapest finanszírozása és a pedagógus-diák tüntetések is.

Fontos részlet, hogy a szerdai kormányülésen jelen volt Patai Mihály, az MNB alelnöke, egyben a Magyar Bankszövetség első embere.

Ez nemcsak az inflációs helyzet tárgyalása miatt lehet lényeges körülmény, hanem a kamatstop intézménye miatt is. Az utóbbi kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a napokban jelezte: a kormány a következő hetekben dönt ennek a meghosszabbításáról.

A csütörtöki kormányinfóról a Világgazdaság élőben tudósított, ez alább olvasható. 

13:22

Véget ért a kormányinfó, búcsúzunk

Több mint két órán keresztül tartott a mai tájékoztató, de most a végére ért a kormányinfó. Köszönjük az olvasók figyelmét, a tudósításunkat lezárjuk. Viszontlátásra!

13:20

Orbán Viktor üzenetet küldött az érettségizőknek, csak Gulyás Gergely elfelejtette

A miniszterelnök sok sikert kíván az érettségizőknek – ezt mondta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor az idén miért nem üzent az érettségiző diákoknak. A miniszter hozzátette, hogy a kormányfő megkérte rá, hogy ezt tolmácsolja, de eddig elfelejtette átadni.

13:18

Francia szövetségese van a magyar kormánynak

Francia szövetségese van a magyar kormánynak a nukleáris energetika terén. Miközben a németek felszámolják a saját atomerőműveiket, a franciáktól vásárolnak áramot, amelyet a francia atomerőművekben állítanak elő.

13:13

Nem lesznek állami fürdőátvételek

Ez a terv kikerült az operatív programokból, mert az Európai Bizottság jelezte, hogy nem támogatja a szándékot.

13:11

Mi lesz a helyreállítási pénzekkel?

Ez csak politikai döntés kérdése Gulyás Gergely szerint. Jogi akadály nincsen. Ha meglenne a politikai akarat az Európai Bizottság részéről, egy órán belül folyósíthatnák ezeket a pénzeket.

13:08

Cél lehet a magyar cementipar

Válságban is lehessen biztosítani az építőipari anyagokat, ez az állami elővásárlási jog célja. Ezzel eddig nem éltek. Jó lenne, ha az építőipar hozzájárulna a hazai technológiai fejlődéshez. Például szeretnének magyar cementipart létrehozni.

13:07

Megőrzik-e az értéküket a nyugdíjak?

Törvényi kötelezettség, hogyha az infláció magasabb lesz a tervezettnél, évközi nyugdíjkorrekciót kell fizetni. Egyelőre korai beszélni erről.

13:03

Ilyenek ezek az amerikai demokraták

Amit kértek, teljesült, amit vállaltak, nem teljesült – ezt arra mondta Gulyás Gergely, hogy mi lesz az új kettős adóztatásról szóló megállapodás sora, amit a magyar kormány aláírt, azonban az Egyesült Államok kormánya nem.

13:00

Pontosítás a 2024-es költségvetéshez – nincs napirenden a magyar euró

A jövő évi büdzsé végszavazása június 7-én lehet. A költségvetésben 385 forintos euróárfolyammal számolnak. Gulyás Gergely jelezte: nincs napirenden az euró bevezetése, és megerősítette, hogy 2025-től biztosan nem lesz magyar euró.

12:59

Mi lesz a Lánchíddal, ha a budapestiek nem akarnak rajta autókat látni?

Ha annyian vesznek részt Karácsony Gergely nemzeti konzultációján, mint a kormányzat nemzeti konzultációján, akkor érdemes lesz figyelembe venni az eredményt. A helyzet az, hogy volt egy megállapodás, még Tarlós István idején. A kormány akkor járul hozzá a felújításhoz, ha visszaáll az eredeti forgalmi rend. Nem zöldálláspont az, hogy autóval kerülni kelljen jókorát ahhoz, hogy át lehessen menni Budára. Nyugaton az autós a gonosz, de ő ezzel nem tud egyetérteni.

12:53

Mi lesz az idei költségvetési hiánnyal?

Magasabb lehetett-e a költségvetési hiány az idén? – hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az egyik vélemény szerint bár az első fél év gyengébb, a második már bővülést hoz majd, így összességében tartható az idei hiánycél. A másik álláspont szerint bár igaz a második féléves javulás, de egyéb intézkedések nélkül mégsem lesz tartható a hiánycél. Egyelőre egyik álláspont sem kerekedett felül. 

12:51

Ezért kellett módosítani az autópálya-koncesszió megállapodását

Előnyös és jó megállapodás született – ezt mondta az autópálya-koncesszió szerződésének módosításáról. Ezzel csökkentek a következő két évre vonatkozó állami kifizetések. Az lehet, hogy ez a szándék egybeesett a koncesszor szándékaival is.

12:48

Szeressék egymást!

Ezt kérte Gulyás Gergely a jobb- és a baloldali újságíróktól.

12:40

Nyugdíjba megy-e Pintér Sándor?

Elképzelhetetlen, hogy a kormány legjobb kondícióban lévő tagja nyugdíjba vonuljon. Ez Pintér Sándor – ezt arra a kérdésre válaszolta Gulyás Gergely, hogy vajon a belügyminiszter nyugdíjba vonul-e. Azt is megkérdezték, hogy Orbán Balázs lehet-e külügyminiszter ebben a ciklusban. Erra úgy reagált, hogy álhírportálok álhíreivel szórakoztatja magát a média.

12:38

Miért van lezárva a Karmelita előtti utca?

A beruházó kérte ezt még másfél éve az ott zajló építkezés miatt. De mivel itt biztonsági zóna is van a miniszterelnöki hivatal miatt, a miniszter szerint az építkezés után is fennmaradhatna az intézkedés. Ugyanakkor jelezte, hogy tényszerűen nem igaz, hogy védett személyek biztonsága miatt kérték volna a Színház utca lezárását.

12:35

Minek köszönhető, hogy Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar?

Ezt kérdezték Gulyás Gergelytől. Ma jelent meg a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány, és a rangsorában az élen Mészáros Lőrinc áll. Erről a miniszter azt mondta, hogy ez az állítás vagy igaz, vagy nem.

12:33

Ha Gulyás Gergely Fidesz-elnökségi tag lenne...

... akkor legkésőbb szeptemberben döntést hozna arról, ki legyen a kormánypártok főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra neve nem merült fel erre a posztra. 

12:31

Ezért erős a forint

Sokan hozzák ide a pénzüket, és sokan fektetik be. Ennek köszönhető az erős forint. A magyar gazdaság ilyen hektikus, 40-50 forintos változásokra nem ad okot. Tehát a háttérben spekuláció állhatott.

12:30

A teljesítmény minősíti majd a fizetésemeléseket a MÁV vezetőségében

Lázár János miniszter egy új vezetési struktúrát kíván kialakítani a MÁV-Volán csoportnál – reagált arra a kérdésre, hogy az állami cég vezetésének tiszteletdíja miért emelkedett meg. Azt mondta, hogy ha jó döntéseket hoznak, rászolgának erre, ha a döntéseik rosszak lesznek, akkor pedig nem. 

12:25

Az ukrán elnök szerint nélkülük nem lehet dönteni az ukrán termékek behozataláról

De, dönthetünk – üzent Zelenszkijnek Gulyás Gergely. Szerinte jól mutatja, hogy az ukrán termékek behozatalának tilalma mögött semmiféle ukránellenesség nincs, hogy a magyar kormány a lengyellel közösen lépett fel, és azt Európai Bizottság is elfogadta.  

12:18

Miért a turistabuszoknál csökkentették az áfát?

Három dolgot tettek: csak elektronikus fizetés lehet ebben a szegmensben, az áfa kulcsa 5 százalékra csökken, de 4 százalékos turisztikai hozzájárulást írtak elő. Ettől az eddig szürkeiparág kifehéredését várják. Összességében mindenki pénzénél lesz.

12:13

Milyen energiaárakkal számol a kormány?

Az energiaárak kérdése a legnehezebb a költségvetésben. Van, ahol tudnak előre számolni, van, ahol nem. Alacsonyabbak a számok, mint az idén, ezt mondják a szakértők, de ezek a prognózisok bizonytalanok. Valószínűnek tűnik, hogy alacsonyabb gázárak lesznek 2024-ben, a pontos számok május 20-án ki fognak derülni a büdzsé tervezetéből.

12:10

Napirenden van-e a kormányátalakítás?

Csak nevetünk ezeken a híreszteléseken – fogalmazott a miniszter. A kérdés azért merült fel, mert egy külföldi lap arról cikkezett, hogy Orbán Viktor hozzányúl a kabinet összetételéhez.

12:07

A budapesti vezetés dolga a közlekedés fenntartása

Budapest elsődleges kötelezettsége, hogy működtesse a fővárosi közösségi közlekedést. Mivel a leggazdagabb önkormányzat, elvárható, hogy felelősen működtesse a BKV-t és a BKK-t.

12:06

Vizsgálják, miért nem érkezett ki időben a mentő Gálvölgyi Jánoshoz

„Innen is jobbulást kívánunk Gálvölgyi Jánosnak” – mondta a miniszter. Kért felvilágosítást az ügyében, hogy miért nem érkezett ki egy óra alatt sem a mentő a színészhez. Zajlik a vizsgálat, ennek lesz eredménye, és nyilvánosságra fogják hozni. A mentési irányítók kettes prioritásúnak sorolták be a Gálvölgyi Jánosról beérkező riasztást, vagyis nem minősítették életveszélyesnek. A kérdés, hogy hibázott-e a mentési irányító.

12:02

Történelmi kérdések vannak soron

Böröndi Gábor vezérkari főnök lemondásáról kérdezik Gulyás Gergelyt. Ez azért merült fel az ellenzéki pártok részéről, mert egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a második világháborúban Lengyelország megtámadása a németek részéről lokális konfliktus volt, amelyet béketárgyalásokkal meg lehetett volna előzni. „Lengyelország áldozata és elszenvedője a II. világháborúnak” – ez a magyar kormány álláspontja. Az a lényeg, hogy amikor a hatáskörében jár el, a vezérkari főnök jól lássa el a feladatát. Nem tartozik ehhez a II. világháború értékelése.

11:58

Miért nem kap Magyarország uniós pénzeket?

Mert nem vagyunk szimpatikusak – mondta Gulyás Gergely. De ezen túl azt is mondják, hogy a korrupciós veszély miatt állnak a kifizetések. Ezekkel kapcsolatban minden elvárást teljesített a kormány, így ez nem lehet akadály többé. Amint Brüsszel ígéretet tesz a kifizetésekre, azonnal megemelik a pedagógusok bérét átlagosan 800 ezer bruttóra. „Fillérre átutaljuk a tanároknak ezt a pénzt, nem is értem, hogy merülhet fel ebbe korrupció” – jegyezte meg. 

11:56

A Budaházy-ügyről

A magyar igazságszolgáltatás szégyene, ami a Budaházy-ügyben történt – kommentálta Budaházy György kegyelmét. Tiszteletben tartja és üdvözli Novák Katalin döntését a kegyelemről. Elfogadhatatlan, hogy 15-16 évig húzódott ez az eljárás. 

11:54

Marad az extraprofitadó, de változik is

Terveznek extraprofitadót jövőre is, de csökkentett mértékben. A csökkentés nem mindenkit érint ugyanúgy, a részletek a büdzsé végleges változatából derülnek ki. Az biztos, hogy aki eddig fizetett ilyet, az ez után is fog.

11:52

Magyarországon csökken, Európában nő az illegális bevándorlás

Május 9-ig átlagosan napi 343 személy próbált bejutni illegálisan Magyarországra, összesen több mint 44 ezer fő. Ez tavalyhoz képest 32 százalékos csökkenés. Közben Európában jelentősen megnőtt a beáramlás. De Magyarország határait jól védik, ezért csökken az illegális belépési kísérletek száma.

11:50

Így szavaz az uniós szankciókról a magyar kormány

Ami sérti Magyarország érdekeit, azt megvétózzák, ha nem kapnak mentességet. Amit rossz iránynak tartanak, de nem sérti a magyar érdekeket, azt megszavazzák – ezt mondta a miniszter a kormány uniós szankciókkal kapcsolatos filozófiájáról.

11:48

A nyár megfogja a drágulást

A nyár folyamán nagyobb ütemben csökkenhet az infláció az eddigieknél. Amíg nincs 10 százalék alatt a drágulás, addig nem ért egyet azzal, hogy kivezessék az élelmiszerárstopokat.

11:47

Csányi Sándor szerint nem kellett volna annyit költeni a választások előtt

Érdeklődéssel figyelem a gazdaság fontos szereplőinek a megnyilatkozását – reagált Gulyás Gergely az OTP-vezér szavaira. A választás évében is csökkentették a költségvetési hiányt, ahogy 2018-ban és 2014-ben is.

11:45

Készül a szélenergia szabályozása

Készül a jogszabály, de még nem jelent meg a szélerőművek telepítéséről. Amiért csúszik ennek a határideje, az az, hogy az Európai Bizottsággal való egyeztetés elhúzódik.

11:43

Profi volt a rendőrségi fellépés

A tüntetések kapcsán az a legfontosabb, hogy az elmúlt 13 év profi rendőrségi gyakorlata bizonyította, hogy Magyarországon bárki kifejtheti az álláspontját a törvényi kereteken belül. Ez így is marad. Egy kérés van a kormánytól: a jogszerűség. „A rendőrség fellépése a diákok tüntetése kapcsán profi és jogszerű volt” – állította Gulyás Gergely.

11:40

Mekkora lehet az infláció és a növekedés 2024-ben?

Az inflációs várakozás a jegybankhoz van kötve. Az MNB 6 százalékot prognosztizál. Ha ennél magasabb lesz, akkor például ennél nagyobb emelés lesz a nyugdíjakban. A végleges számokat akkor látják, ha benyújtották a tervezetet. A kormány úgy számol, hogy 2024-ben komoly GDP-növekedés lehetséges, 4 százalék körül. Az államadósságot 70 százalék alá szeretnék levinni.

11:38

Mi az álláspontja a magyar kormánynak Ukrajna tagfelvételéről?

Tagfelvételről egyhangú döntés kell. Amíg nincs béke, erről nem lehet tárgyalni. Azt támogatják, hogy kelet felé bővítsék az EU-t, de a NATO más kérdés. Az EU olyan államokat se vesz fel, amelyek jobban állnak Ukrajnánál. Objektív kritériumok kellenek a bővítéshez, éppen a nagy tagállamok akadályozzák ezt. 

11:33

Tárgyalt a kormány a Déli Körvasútól

Végleges döntés nincs a Déli Körvasútról, de napirenden volt a tegnapi kormányülésen. A projektről teljes politikai konszenzus volt Karácsony Gergely főpolgármesterrel is. Ehhez képest a főváros a bíróságon támadta meg a beruházást, ami 400 milliárd forintos értéket képvisel. Enélkül nem fejleszthető tovább a vasúti közlekedés és teherszállítás. „Értem, hogy száz fa kivágása probléma, ezeket a többszörösével kellene pótolni, de másik oldalon ott van mindenki közös érdeke a környezetvédelmi szempontból pozitív infrastruktúra fejlesztéséért” – fogalmazott a miniszter. Meg kell vizsgálni, van-e lehetőség  a beruházáshoz újra beszerezni a környezetvédelmi engedélyt, amelyet a bíróság megsemmisített. Ha nem, akkor más vidéki projektet fognak megvalósítani a rendelkezésre álló uniós pénzből.

11:27

Számlát készül benyújtani a kormány az EU-nak

Minden akadály elhárult az EU-s pénzek folyósítása elől az igazságügyi reform elfogadásával. Egy hónap múlva Magyarország számlát tud küldeni Brüsszelnek. Ez nem a helyreállítási alapot érinti, hanem a hétéves ciklus költségvetésre vonatkozik, arra a részre, amelyik nincs felfüggesztve.

11:26

Az év végéig marad a kamatstop

Döntést kellett hozni a kamatstopokról, mivel június 30-ával ezek határideje kifut. Ezzel akár 60 százalékkal is emelkedhetne a törlesztőrészlet, a fixált hiteleknél pedig 24 százalékkal. Ezért arra jutottak, hogy amikor az inflációs és a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor mérlegelik újra, és akkor vezetik ki a kamatstopot. Ez az év végén lehet esedékes. A kormány célkitűzése, hogy meg kell őrizni a pénzügyi stabilitást, ezért 2022 januárjában lakossági kamatstopról döntöttek, novemberben pedig ezt a vállalkozásokra is kiterjesztették. Ismételten meghosszabbítják az intézkedést, amely 350 ezer családot védi. A védett hitelállomány 1360 milliárd forintot tesz ki, összesen 140 milliárd felárat vesz le a háztartásokról. A kkv-k esetében 28,5 ezer cég közel 1000 milliárd hitele esik az intézkedés hatálya alá, és 80-85 milliárd forintnyi kamatot takaríthattak meg.

 

11:20

A pápa látogatása megerősítette a magyar háborús álláspontot

Csak az azonnali tűzszünet vezet eredményre, a magyar álláspont a legmagasabb morális támogatást kapta meg ehhez Ferenc pápa érkezésével.

11:18

Megvan a hiánycél

Azzal számolnak, hogy elhúzódik a háború, csökkenteni kívánják a hiányt és az államadósságot. A hiány 3 százalék alatt lesz, egészen pontosan 2,9 százalék.

11:17

Hamarosan elfogadhatják a 2024-es költségvetést

Csak az azonnali tűzszünet vezet eredményre, a magyar álláspont a legmagasabb morális támogatást kapta meg ehhez Ferenc pápa érkezésével.

Kormányinfó Szentkirályi Alexandra kormány Gulyás Gergely bejelentés
Kapcsolódó cikkek