Duplájára nőtt tavaly a Doktor24 árbevétele, a 2021-es 6 milliárd forint után 2022-ben 12 milliárd volt – közölte a magánegészségügyi szolgáltató az MTI-vel. Lancz Róbert, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy az idei tervekben további, legalább 30 százalékos növekedés szerepel.

Doctor and patient discussing something while sitting at the table . Medicine and health care concept. Doctor and patient
Fotó: Shutterstock

A Doktor24-nél dolgozó orvosok és szakdolgozók létszáma mára elérte az ezret, az ellátott betegek száma csoportszinten az elmúlt két évben megduplázódott, a műtéteké pedig megháromszorozódott, évi 3000-ről közel 10 ezerre nőtt.

A cég az elmúlt két évben aktívan terjeszkedett vidéken is, 2021 szeptemberében a Doktor24 és az Union Vienna Insurance Group Zrt. közös leányvállalata, az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt. (EMH) megvásárolta a Life Egészségcentrumot, Székesfehérvár és a Közép-Dunántúl régió piacvezető privát egészségügyi szolgáltatóját. Tavaly januárban került a cégcsoporthoz a pécsi Da Vinci Egészségügyi Szolgáltató Kft., júniusban pedig a dél-alföldi régió piacvezető egészségügyi szolgáltatója, a MediTeam Zrt.  A további tervek között újabb fejlesztések is szerepelnek, a cél az országos lefedettség elérése.

20200716 Budapest 
Wáberer Medical Center 
Hárommilliárd forintos befektetésből egy új magánorvosi centrumot hozott létre Wáberer György. A Wáberer Medical Centerben (WMC) több mint 2500 négyzetméteren harmincféle szakorvosi ellátást biztosítanak.

Fotó: Kallus György  
LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Lancz Róbert kitért arra, hogy 

a cégcsoport az utóbbi három évben 10 milliárd forintot fordított akvizíciókra és a szolgáltatások bővítésére.

Gyanakodnak az elemzők: az egészségügy lett a gazdaság húzóágazata?

A mai GDP-adatok inkább kellemes meglepetést hoztak, de alapvetően közel voltak a piaci várakozásokhoz. A szolgáltatásokban elsősorban a magánegészségügy előretörése okozhatott növekedést.

Az évente Magyarországon dinamikusan, akár 20 százalékkal is bővülő magánegészségügyi piacon 7-8 nagyobb cég működik; a legnagyobb magánszolgáltatók szakmai szövetsége, a Primus Egyesület becslése szerint a piac mérete 600 milliárd forint körüli.

Míg korábban a magánszolgáltatások elsősorban a prevenciós, diagnosztikai és a járóbeteg-szolgáltatások területén működtek, addig ma már a legnagyobbak műtőkkel, kórházi osztályokkal is fel vannak szerelve. A Doktor24 2021-ben avatta fel több mint 3 milliárd forintos befektetéssel létrehozott budai központi kórházát, a Multiklinikát 4 műtővel és 35 kórházi ággyal. A beruházást döntően saját forrásból finanszírozták, emellett 278 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. A Multiklinika az idén intenzív osztállyal bővült, amely komplex sebészeti ellátásokra is engedélyt kapott.

Lancz Róbert elmondta, hogy az Ipsos tavaly év végi kutatása szerint a magyarok 83 százaléka vett már igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, az EY egyik friss tanulmánya pedig megállapította, hogy a fiatalok használják leggyakrabban ezt az ellátási formát. A vezérigazgató megjegyezte, hogy a Betegbarát projekt (betegbarat.hu) és az Ipsos tavaly szeptember végén végzett reprezentatív kutatásába bevont szolgáltatók közül a Doktor24-gyel a legelégedettebbek a páciensek (23 vizsgált betegbarát szempont alapján).