Szinte érthetetlen, hogy még mindig nem éri el az egymillió főt az egészségpénztári tagok száma Magyarországon, mindenekelőtt azért, mert a tagság mindenkinek megéri, legfőképpen azért, mert a növekvő magánegészségügyi kiadásokat is lehetne a befizetésekből fedezni, ezáltal csökkenteni.

Expensive,Medicine,Concept.,Stethoscope,And,Wallet,As,Symbol,Of,Expensive
Havi 18–25 ezer forint megy egészségügyi célú öngondoskodásra.
Fotó: Shutterstock


Jellemzően havi 18–25 ezer forint érkezik az egészségpénztári tagok a számlájára, egyre nagyobb arányban saját befizetésből, miután a munkáltatóknak ez megdrágult, munkabérként adózna e béren kívüli juttatás.

Az egészségpénztári befizetésekből döntően a gyógyszerkiadásaikat finanszírozzák a tagok, akiknek ez a befizetésekre érvényesíthető adójóváírás miatt lényegében majdnem 20 százalékkal kevesebbe kerül.  

Bár a 20 százalékos kamat ma már csak az értékmegőrzést szolgálja a magas miatt, az egészségpénztári tagság előnyei ennél sokrétűbbek

 – mondta a Világgazdaságnak Simondán Eszter, a Biztosdöntés.hu elemzője. A pénzügyi szakértő szerint alacsony a tagok száma, illetve a népességhez viszonyított aránya, és sok a passzív tag, akik nem hasznosítják a tőkéjüket, miközben egyre nő a saját zsebből fizetett magánegészségügyi kiadások értéke.

 

A digitalizációval ki lehetne fogni az újabb számla megnyitása és újabb plasztikkártya használata miatt hezitálók vitorlájából az ellenszelet, az online csatlakozás és számlabeküldés lehetősége már több pénztárnál adott, de az applikáción keresztüli használat még nem teljes körben. Simondán Eszter szerint tagokat szerezni átfogó edukációs kampánnyal tudnának a pénzárak, amelyek azonban ennek a költségét a meglévő tagok befizetéseiből fedeznék, tehát ennek a lehetősége érthető okokból korlátozott. 

Akinek van egészségpénztári megtakarítása, a lakáshitelének törlesztéséhez is használhatja a számláját,

 amin keresztül évente 80-85 ezer forintot, tehát 20 év alatt 1,67 milliót spórolhat vele. Bár ez számottevő előny, az egészségpénztári költések összetételén és arányán látható, hogy sokan nem tudják, mire való, mire használható a rendelkezésükre álló tőke.

Tavaly 59,1 milliárd forint tagdíj befizetést könyveltek el a pénztárak, nagy kérdés, mi látszik az idei adóbevallásokból. Tavaly 10,8 százalékkal kevesebb, 9,5 milliárd forint adó-visszatérítést érvényesítettek a tagok a gyermeket nevelőknek visszautalt szja-befizetések miatt. Az idén ezen a téren az alacsony bázis miatt mindenképpen nagy ugrás mutatkozik majd. 

20220202 Budapest Benu gyógyszertár Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG 20220202 Budapest 
Benu gyógyszertár 
Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG
Az egészségpénztári befizetésekből sokan vásárolnak gyógyszert.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság  

Markáns változás, hogy 2019-től kezdve a munkáltatói és lakossági befizetések aránya jócskán eltolódott, mostanra a befizetések 86 százalékát maguk fizetik és 14 százalék a munkáltatói hozzájárulás, ez 2018-ban 62 és 38 százalék volt. A munkáltatók továbbra is igyekeznek támogatni a dolgozóikat, de most másképp tudják ezt gazdaságosan megtenni – mutatott rá Simondán Eszter –, például szemészetre, szűrővizsgálatokra küldik őket, tehát célzott támogatásként jelenítik meg.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikából kiderül, hogy az 55 százalékkal vezető gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-kiadások mellett 

növekvő arányban, már 37 százalékban egészségügyi szolgáltatásokat fizetnek a számlájukról az egészségpénztári tagok.

 Az ezen a téren növekvő tudatosságot a magánegészségügyi szolgáltatók is érzékelik.

Egyharmadát zsebből álljuk

A magyarországi háztartások egészségügyi kiadásai mintegy 900 milliárd forintot tettek ki, és csupán 106,8 milliárd volt az önkéntes alrendszereken keresztüli költés a KSH legfrissebb, 2020-as statisztikája szerint. Az egészségügyi kiadásaik csaknem 30 százalékát az emberek maguk fizetik, pedig ingyenes állami ellátás.

A szolgáltatási kiadások és a pénztárak vagyona 10 százalékkal nőtt 2022 első negyedévéig, az egy évvel korábbit 20 százalékkal haladták meg tavaly. Ez azt is jelzi, hogy a tagok igyekeznek érvényesíteni a maximális értékű adó-visszatérítést, az évi 150 ezer forintot. A számláról ugyanis a tag egyenesági hozzátartozói, azaz a gyerekei és a szülei számára is bármit elszámolhat az engedélyezett termékek és szolgáltatások közül.

TritonLife 128 szeletes CT berendezés  Veszprém képalkotó nagydiagnosztikai központ
A magánegészségügy a hosszú várólistás vizsgálatokhoz is segíti gyorsan hozzáférni a betegeket.
Fotó: TritonLife – Mohai Balázs

Az önsegélyező szolgáltatások közül a legnépszerűbb a szülési támogatás, amikor a gyerek születésekor a saját megtakarításból egymillió forintot ki lehet venni a számláról, és azt megkötés nélkül, bármilyen célra felhasználni. Az iskolakezdési támogatás lehetősége is adott, de a jogosultak nem mindegyik él vele, noha abból gyerekenként a mindenkori jelenleg 232 ezer forint erejéig ruha és tanszer is elszámolható.

Kevesen tudják, hogy a 

gluténmentes termékeket orvosi igazolás nélkül is lehet a számláról vásárolni,

 mint ahogy női egészségügyi termékeket, intimbetétet, tampont is. 

A Biztosdöntés.hu szakértője szerint már nem a felhasználhatóság, hanem a kellő információ hiányzik ahhoz, hogy dinamikus növekedésnek induljon a taglétszám. A jelenlegihez hasonló inflációs időszakokban erre nagyobb esély van, mint máskor, hiszen ilyenkor a kiadások racionalizálására erőteljesebben kell fókuszálni. 

Az egészségpénztári befizetések pedig olyan pénzek, amelyeket így is, úgy is adott célra használ fel mindenki. Az újratöltődő, a költésekkel feltöltődő okoskártyák használatától a pénzügyi szakértő egy új korszak kezdetét várja a szektorban – tudtuk meg.