Repkedtek a helyszíni bírságok 2022-ben is – a Világgazdaság érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata összegezte a tavalyi évben kiszabott büntetéseket. Ezek szerint több mint 405 ezer helyszíni bírságot róttak ki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével elkövetett szabálysértések miatt, amelyek összege meghaladta a 4,7 milliárd forintot. 

20220407 Budapest Közúti ellenőrzésFotó: Markovics Gábor (MG)Ripost Budapest rendőrségi intézkedések , bírságok ( szabalytalanságok , biztonsági őv ellenörzése )   Fotó : Markovics Gábor
Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Egy helyszíni bírság átlagosan tehát valamivel több mint 11 600 forintra jött ki, ezek változatos szabálysértések miatt születtek. Mint ismert: 2012 óta a helyszíni bírságok esetén van rá lehetőség, hogy amennyiben az elkövető betöltötte a 16. életévét, közérdekű munkával váltsa meg a büntetést. 

Ez a jelenlegi jogszabályok szerint úgy néz ki, hogy ötezer forintonként 6 órányi közérdekű munkát kell vállalni, ehhez persze saját költségen kell beszerezni egy foglalkozás-egészségügyi alkalmassági igazolást, majd jelentkezni a helyileg illetékes foglalkoztatási szervnél. 

A közérdekű munka szinte bármilyen lehet, önkormányzatonként eltérő, de fontos kitétel, hogy a büntetést csak szabadidőben lehet ledolgozni, azaz ha valakinek van főállása, azon kívül kell teljesítenie a kiszabott óraszámot.

Többnyire parkgondozásról vagy utcaseprésről van szó a beszámolók szerint, bizonyos végzettség felett azonban az önkormányzati irodai munka sem elképzelhetetlen. 

Ennek ellenére a megoldásnak nincs nagy vonzereje Magyarországon, bár az is lehet, hogy az átlagosnak számító 11 600 forintos bírságot inkább kifizeti a többség, mintsem orvosi igazolásért és önkormányzatokra szaladgáljon.

Az ORFK adatai alapján tavaly 3271 óra közérdekű munkát vállaltak be a szabálytalankodók, ezzel 2,725 millió forintnyi bírságot váltottak meg.

Ez finoman szólva sem túl acélos, az összes kiszabott helyszíni bírságnak csupán a 0,06 százaléka. 

A rendőrségnél érdeklődtünk vármegyénkénti bontásról is, ám erről nem áll rendelkezésre kimutatás, mint ahogy azt sem lehet tudni, mekkora volt a legnagyobb bírság, amit kiváltottak közérdekű munkával.