A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden. A különleges érme a Magyar Honvédség logójának szimbolikus elemeit emeli ki, megörökítve a történelmi múlt és a katonatörténelem ma is érvényes értékeit és hagyományait. Az érme tematikus oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte és 1 millió példányban kerül forgalomba a kibocsátás napjától – ismertette keddi közleményében a jegybank.

Magyar Nemzeti Bank, mnb, MNB,
100, száz, forint, pénz, érme, coin
A 175 éves Magyar Honvédségre emlékezik a forint.
Fotó: Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Honvédség megalapítása az 1848–49-es szabadságharc során történt. Az akkor kitűzött célok között a nemzeti önrendelkezés megteremtése volt az egyik legfontosabb, ennek eleme volt a Magyar Honvédség felállítása. Az első honvédzászlóaljak felállítását az első felelős magyar kormány hadügyminisztere 1848. május 16-án jelentette be, azaz 175 éve.

Május 23-a 1992 óta a Magyar Honvédelem Napja, ezért erre a napra időzítette a MNB az érme kibocsátását.

A szerdától elérhető 100 forintos névértékes oldala teljesen azonos lesz a jelenleg forgalomban lévő érmével, a tematikus oldalon azonban a magyar címer helyett a Magyar Honvédség emblémájából kiemelt részletek, a karmai között Szent István kardját tartó, kiterjesztett szárnyú turulmadár és a Magyar Honvédség pajzs ábrázolása látható, ahol a nemzeti színeket heraldikai sráfozás jelöli.

Az évforduló alkalmából kibocsátott érme 1 millió példányban készül.

Ebből 12 ezer darab elsőnapi veretként sorszámozott díszcsomagolásban lesz elérhető. Az érmeváltozat gyűjtői termékként, 20 darabos rolnikban is elérhető lesz.

Idén nem először emlékezik meg pénzkibocsátással neves évfordulóról a jegybank. Az MNB Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékérméket bocsátott ki.

Forintnak ez is forint, és befektetésnek sem utolsó

Nem kamatoznak, mégis gyorsan felértékelődnek – háborús helyzet és magasabb idején sokan keresik az alternatív befektetéseket, ilyenek az arany- és színesfém pénzek is.