A Tiszta Választásokért Alapítvány 2022-es beszámolójában különösen megmutatkozott a választási év hatása. Az összes bevétele 529 százalékkal növekedett egy év leforgása alatt, így 16,6 millió forint volt tavaly, amit teljes egészében támogatások tettek ki.

Collect,Money
A kép illusztráció Fotó: shutterstock/andrea lehmkuhl

Az alapítványt a baloldali kötődésű politikus, dr. Tordai Csaba képviseli, aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormány idején államtitkárként tevékenykedett, valamint a külföldről finanszírozott Átlátszó nevű oknyomozó portál egyik alapítója volt. Utóbbi tevékenységével kénytelen volt felhagyni, amikor Karácsony Gergely jogi tanácsadója lett. Mindezek mellett korábban az SZDSZ-ben is jelentős szerepet játszott, továbbá jól kiismerte magát a Soros-szervezetek világában. Az elmúlt évben a Városháza-ügy botrányában merült fel a neve az alapítványával állítólag tisztességes választásokért tevékenykedő Tordainak.

 

Az alapítvány 2022-ben az országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan tevékenykedett, ők szervezték több mint 20 ezer delegált szavazatszámláló toborzását, képzését, illetve a munkájuk támogatását. 

 

A szervezet honlapján támogatói között a Párbeszéd által alapított Megújuló Magyarországért Alapítvány, az LMP-hez köthető Ökopolisz Alapítvány, a MKKP-s Savköpő Menyét Alapítvány, a DK érdekkörébe tartozó Új Köztársaságért Alapítvány és a Momentum Indítsuk Be Magyarországot alapítványa jelenik meg. 

Az alapítvány 2022-es beszámolójából nem derül ki a támogatások pontos eredete, viszont az alapítványi honlapon látható és fentebb bemutatott lista alapján erősen sejthető, hogy mely pártok álltak azok hátterében. Érdekes megjegyezni, hogy a beszámoló tanúsága szerint „az alapítvány költségvetési vagy önkormányzati támogatásban nem részesült, továbbá külföldi támogatást, illetve gazdasági társaságtól vagy más alapítványtól származó támogatást nem fogadott el”, hanem mikroadományozási kampányt szervezett a források biztosítására. Ehhez képest – ahogy azt már említettük – a weboldalukon csak balliberális pártok alapítványai szerepelnek támogatóként, beszámolójukban pedig semmilyen adomány vagy szja-felajánlás nem szerepel.