Magyarország élelmiszer-ellátása nem függhet a külpiacoktól, ezért a kormány célja, hogy támogassa az új élelmiszeripari gyártókapacitások létrehozását – jelentette ki Varga Mihály az AgroSprint Zrt. új gyorsfagyasztó üzemének átadó ünnepségén, Karcagon. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a brüsszeli szankciók és történelmi mértékű aszály nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, ezért a jövő évi költségvetésben komoly forrásokat fordítunk a vízgazdálkodásra.

Young,Blond,Woman,In,A,Medical,Mask,In,The,Frozen
Fotó: Shutterstock

A tárcavezető emlékeztetett: a 2010-es kormányváltáskor a magyar gazdaságot munkaalapúvá tették, amelynek a fókuszában a munkahelyteremtés, az adócsökkentések, a beruházások ösztönzése és a családok helyzetbe hozása állt. Mint mondta: az évtizedes munka a 2010-es évek végére megerősítette Magyarországot, a Covid-járvány után EU-s pénzek nélkül is gyorsan talpra állt a gazdaság. 

Az AgroSprint Zrt. 12 milliárd forint összértékű beruházásának köszönhetően 60 új munkahely jön létre, a vállalkozás gyártókapacitása háromszorosára, 35 ezer tonnára nő. 

A cég 35 országba exportálja gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékeit, 100 százalékban magyar alapanyagait pedig 250 hazai termelőtől szerzi be.

A miniszter felhívta a figyelmet: a tavaly kirobbant orosz–ukrán háborús konfliktus és a nyomában kialakult minden korábbinál hangsúlyosabbá tette a hazai élelmiszeripar fontosságát. Más ágazatokhoz hasonlóan, mint akár az energia- vagy az egészségipar, ezen a téren is erősíteni kell Magyarország függetlenségét.