Megérkezett Szeged helyi közlekedésébe 8 darab BYD K9UD típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbusz – derül ki a Volánbusz Zrt. csütörtöki közleményéből, mely szerint a járműveket a vállalat és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepélyes keretek között fogja átadni 2023. június 29-én, 10 órakor.

20230620 GyőrMegérkezett Győr helyi közlekedésébe a 13 darab BYD K9UD típusú busz, Fotó: Rákóczy Ádám RÁ Kisalföld 20230620 Győr

Megérkezett Győr helyi közlekedésébe a 13 darab BYD K9UD típusú busz, 
Fotó: Rákóczy Ádám RÁ 
Kisalföld
Győr is kapott az elektromos buszokból pár nappal korábban.
Fotó: Rákóczy Ádám / Kisalföld

A közleményből kiderül, hogy számos más városhoz hasonlóan a mostani, csaknem nettó 1,3 milliárd forintos beruházás is a Zöldbusz program keretében valósul meg. A tájékoztatás szerint ezzel a városi közösségi közlekedést lebonyolító buszflotta tizede újul meg, jócskán csökkentve a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátást.

Tavaly októberben Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy addig 79 elektromos busz állt forgalomba a program keretében országszerte.

A BYD egy kínai járműgyártó óriás, amely elöl jár a zöldátállásban. Komáromban is szerel össze buszokat, és akkumulátorüzemet épít Fóton.

A szintén baloldali irányítású Pécsett is a kínai cég zöldbuszai futnak. Fotó: Pető Sándor / VG

A kínai BYD akkumulátor-összeszerelő üzemet épít Fóton

A beruházás révén száz munkahely jön létre. A BYD ma a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, míg az elektromos akkumulátorok terén a második legnagyobb szereplő.