A baleset helyszínére tart Böröndi Gábor vezérkari főnök és egy különleges szakértői csoport – jelentette be a honvédelmi miniszter szerda délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón. Ezt a Horvátországban szerencsétlenül járt magyar honvédségi helikopter ügyében hívták össze. 

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf / Facebook

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy ez a stáb, illetve a már helyszínen tartózkodó horvát szakemberek részletekbe menően ki fogják vizsgálni a történteket. További tájékoztatás ezt követően várható.

A honvédelmi miniszter jelezte: a vizsgálat időtartamára a balesetben érintett H145-ös típusú helikopterek repülését felfüggesztik.

Azt nem tudta megerősíteni, hogy a magyar gép valóban egy kifeszített drótkötélnek repült volna neki. „Részben nagy tapasztalatú, részben kiképzés alatt álló katonák tartózkodtak a fedélzeten, akik magashegyi kiképzésen vettek részt” – ismertette.

A magyar légierő ékköve veszett oda Horvátországban – Minden, amit az Airbus H145-ről tudni kell

A legnagyobb veszteség kétségtelenül az emberélet. Ugyanakkor a lezuhant helikopter a magyar honvédség milliárdos csúcstechnikája, és alig néhány éves lehetett.