A friss, csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. Az új szabályozás mintegy tucatnyi változást hoz az eddigi postai működésben.

20221203 Bátonyterenye
A Magyar Posta piros postaládája.
Fotó: Kállai Márton KM 
Szabad Föld20221203 BátonyterenyeA Magyar Posta piros postaládája.Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld
Módosult az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége. (Fotó: Kállai Márton / Mediaworks)

A legfontosabb, hogy 

módosult az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége.

Ez a rendelkezés eredetileg azt mondja ki, hogy az egyetemes postai szolgáltató köteles a felvételi és kézbesítési pontok számát, elhelyezését és időbeli elérhetőségét úgy meghatározni, hogy az alkalmazkodjon a felhasználók igényeihez. Azt is rögzítik, hogy a postai küldemények felvételét és kézbesítését minden településen biztosítani kell. Változatlan maradt, hogy az egyetemes postai szolgáltató településenként legalább egy kézbesítési ponton, tehát kvázi postafiókon vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközön köteles a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítését lehetővé tenni. 

Hány posta működik majd a nagyobb városokban?

Csakhogy eddig úgy volt, hogy a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellet legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani. 

Ezt azonban 30 ezerre változtatták,

vagyis mostantól a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére. A fejlemény lakosságarányosan sokakra vonatkozhat, ugyanakkor a 30 ezer fős vagy annál nagyobb városból 34-et tartanak nyilván Magyarországon, miközben majdnem 3200 település létezik.

Jönnek az automata posták?

Nagyon érdekes fejlemény, hogy postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával. Ráadásul az eddigi kézbesítési pont, tehát a postafiók alpontjaként. A definíció szerint ez egy fizikai jelenlét nélkül üzemelő eszközt jelöl, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése.

Hány kiló lehet a postán feladott csomag?

Hatályát vesztette az a pont, ami a postai hálózat szervezéséről szólt. Ebben az állt, hogy az egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok 

  • ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától 
  • és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától. 

Érdemi változás állt be a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is. Ezek eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, azonban a jövőben ez 10 kilóra csökken.

Megmarad a posta a kistelepüléseken is, jobb lesz, mint volt – tervezi a postavezér

A postának az ország minden pontján magas színvonalú és ügyfélközpontú szolgáltatást kell nyújtania. A Magyar Posta Zrt. új partneri programja keretében a kistelepülések lakossága a társaság szolgáltatásait továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben és több szolgáltatással vehetik igénybe.