A fővárosban az új építésű projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,592 millió forint volt az idei második negyedévben, ami az első negyedhez képest mindössze 1,3 százalékos emelkedés – közölte az Otthon Centrum (OC) pénteken.

Fotó: Kallus György

Az előző év azonos időszakához képest jelenleg 12,2 százalékkal magasabbak a négyzetméterárak, főként a tavalyi extrém áremelkedés következtében. Budapesten 932 ezer és 3,081 millió forint között váltakozik az átlagos kínálati négyzetméterár – ismertette a közleményben Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője. A kerületek között soha nem volt még ilyen mértékű árkülönbség – tette hozzá a szakember.

Az OC júniusi felmérése szerint a fővárosban 338 újlakás-beruházás indult el, ezekben 26 700 ingatlan épül.

 A projektek száma 2,4, a lakásoké 1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

A legdrágább kerületek sorrendje megegyezik az előző negyedévivel. Továbbra is az V. vezet 3,081 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. 2,99 milliós fajlagos ára követ. A lista harmadik helyén a XII. áll 2,90 milliós négyzetméterárral. 

Az átlagos kínálati négyzetméterár az I. és a VI. kerületben is meghaladta a 2 millió forintot: az előbbinél 2,64 millió, sz utóbbinál 2,13 millió forint volt a fajlagos ár.

A budai és a belvárosi kerületek többségében 1,5 millió forint felett alakult a négyzetméterár átlagos értéke. A külső pesti kerületekben és a XXII.-ben (Budafok-Tétény) egymillió forint körüli négyzetméterárak a jellemzők. A legolcsóbb a XV. kerület lett 932 ezer forintos átlaggal, egyedül ebben a városrészben kínálnak egymillió forint alatt egy négyzetmétert.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor emlékeztetett, hogy évek óta a XIII. kerület vezeti a projekt- és lakásszámok listáját. A 61 projekt, a 7700 épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő, bár nem tekinthető rekordnak. 

A második a XI. kerület 42 projekttel, az óbudai III. kerület pedig 39-cel a harmadik.

A legkevesebb projekt az I. és az V. kerületben indult el, összesen kettő, míg lakásszámban az V. kerületben épülő, mindössze 21 lakás a legkevesebb a 23 kerület adatait összegző listán.