Először történt 2020 novembere óta „látható módon” csökkenés havi alapon az inflációban – így kommentálta a gazdaságfejlesztési miniszter a KSH reggel publikált friss inflációs mutatóit.

Nagy Márton szerint a kormányzati intézkedések működnek. (Fotó: Kallus György / Világgazdaság)

Ahogy arról lapunk beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 májusában 21,5 százalékra csökkent az infláció mértéke éves alapon, ami a januári csúcshoz képest több mint 4 százalékpontos csökkentés, a legutóbbi, áprilisi adathoz képest pedig 2,5 százalékpontos mérséklődés. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy 2020 novembere óta most fordult elő először, hogy az előző hónaphoz képest is csökkent (átlagosan 0,4 százalékkal) az inflációs adat. „Mindez azt jelzi, hogy a fogyasztói árak mérséklődése egyre dinamikusabb, a kormányzati intézkedések pedig működnek” – fogalmazott. Külön hangsúlyozta, hogy 

az élelmiszer-infláció mértéke az éves alapon mért átlaghoz képest jelentősebben, közel 4,5 százalékponttal csökkent az áprilisi adatokhoz képest.

Mindeközben havi alapon az élelmiszerek közül 

  • a sajt 2,3, 
  • a rizs 1,7, 
  • a baromfihús pedig 0,6 százalékkal került kevesebbe.

De a háztartási energia esetén is mérséklődés látható, így például a vezetékes gázért 6,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az adatok visszaigazolták, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az infláció mérséklődése egyre nagyobb ütemű, az év második felében pedig tovább gyorsul. „Az infláció elleni harc a kormány egyik nagy vállalása, és bizonyos, hogy az év végére egy számjegyű lesz a szankciós infláció.”

Ezt a folyamatot erősíti a kiskereskedelemben június 1-jén elindult kötelező akciózás, valamint a július 1-jén induló online árfigyelő rendszer bevezetése. Ezek értelmében a vásárlók rendelkezésére áll egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár, míg júliustól 60 termékkörre vonatkozóan lesznek napi szinten megismerhetőt a legkedvezőbb fogyasztói árak. A miniszter szerint az intézkedésekkel a verseny fokozódik, ami egyre inkább visszaszorítja az inflációt.

Végre: az eddigi legnagyobb csökkenést mérték az inflációban – már látszik a fény az alagút végén

A drágulás még májusban is brutális volt, de havi szinten már csökkentek a fogyasztói árak. Szinte borítékolható, hogy meglesz az egy számjegyű infláció az év végére.