A regisztrált álláskeresők száma a rendszerváltás óta még soha nem volt olyan alacsony Magyarországon, mint idén júniusban – idézi a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatait a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénteki közleménye. A júniusi 224 169 regisztrált álláskereső történelmi mélypont, tavaly júniushoz képest 6 ezer fővel, májushoz képest pedig 4 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, míg januárhoz képest 20 ezerrel.

Matey István MI Hajdú-Bihari NaplóAz Alföldi Tej Kft. új debreceni üzemének ünnepélyes megnyitója.
Fotó: Matey István / Mediaworks

A tájékoztatás hangsúlyozza, hogy Magyarországon 2010 óta 1 millióval nőtt a dolgozók száma, a foglalkoztattok száma ma már a 4,7 milliót is meghaladja. A kormány legújabb gazdaságvédelmi akcióterve a vállalkozások versenyképességének erősítésével igyekszik tovább bővíteni a foglalkoztatást, ám ezt segíti a keretének emelése és felhasználási körének bővítése is.

A Vállalkozások Munkaerő Támogatása és a Munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás programok, melyek tavaly decemberben indultak el, már mintegy 17 500 főnek segítettek az elhelyezkedésben.

Mindemellett 

augusztustól lehet regisztrálni a júniustól elindított Vállalkozó Start II. Programra, 

amely 6 milliárd forintos kerettel kezdte meg működését. A támogatás keretében az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében.