Kormányrendelet jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról. Ahogy a Világgazdaság hétfőn megírta: a kormány a gazdaságvédelmi akciótervben döntött a keretének megemeléséről, illetve arról is, hogy augusztustól hidegélelmiszer vásárlására is felhasználható.

20210526 Székesfehérvár, szépkártya, nyaralás, hotel, szállás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap
Augusztustól megváltozik a SZÉP-kártya felhasználása.
Fotó: Fehér Gábor / Mediaworks

A frissen megjelent rendeletből a részletek is kiderültek. A kabinet a következőkről határozott:

  1. béren kívüli juttatásnak minősül, ha a munkáltató a munkavállaló részére 2023. december 31-ig a SZÉP-kártya-fizetési számlájára az éves rekreációs keretösszegen (ez 450 ezer forint) felül utal legfeljebb 200 ezer forint egyszeri juttatást is.
  2. A SZÉP-kártyával kezdeményezett fizetés 2023. december 31-ig a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható.
  3. A SZÉP-kártyával kezdeményezett fizetés elfogadása esetén a kereskedő – gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, őstermelő vagy családi gazdaság – élelmiszer belföldi értékesítését végezheti a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére.

Fontos, hogy  

a szabályozás az alkoholtartalmú folyadékokra, valamint a dohány- és feldolgozott dohánypótló termékre nem vonatkozik.

A rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, tehát akkortól lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni a boltokban. A fejleménynek nem mindenki örül, a szállodaszövetség lapunknak jelezte: azt kérik a kormánytól, hogy tolja ki szeptemberre a bevezetés időpontját, mert az így nem érintené mélységében a nyári főszezont.

Döntött a kormány a SZÉP-kártyáról: hamarosan hidegélelmiszert is lehet vele vásárolni

Fontos változásokról határozott a kabinet a SZÉP-kártya kapcsán. Az eddigi 450 ezres keretet 650 ezerre emelik.