Gyorsan készülnek reagálni a mai kormánydöntésre a turisztikai ágazat szereplői, miután a tét hatalmas, a bevételük 25 százalékát pihenőkártyás fizetések beláthatatlan része csatornázódhat ki a főszezon közepén a szektorból.

Egy hónap hosszabbítás is életmentő lehet az ágazatnak.
Fotó: Róka László / MTI

A határidő módosítását kéri legkésőbb holnap levélben Nagy Márton gazdaságvédelmi minisztertől a szállodaszövetség, legalább szeptember elsejéig szeretnének haladékot adni a turizmus-vendéglátás területén érdekelt vállalkozások érdekében. 

Flesch Tamás rámutatott:

teljesen kiszámíthatatlan a nyár, az emberek kivárnak a foglalásokkal, a múlt héten nyilvánosságra hozott előfoglalási adatok szerint a szálláshelyeken 16 százalékkal, a szállodákban 22 százalékkal marad el a lefoglalt vendégéjszakák száma az egy évvel korábbitól.

Ilyen helyzetben nagyon komoly csapás lehet a SZÉP-kártyák bővülő felhasználási lehetősége, hiszen a kártyatulajdonosok egy része egészen biztosan nem szállásdíjra és éttermi számlára fogja a juttatását elkölteni, még akkor sem, ha 200 ezer forinttal többet utalhat számukra adó- és járulékkedvezménnyel a munkáltató.

A hotelekben 22 százalékkal visszaesett az előfoglalások száma a belföldi vendégek köréből.
Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország (illusztráció)

Vélhetően jó okkal teszi a kormány, amit tesz

– szögezte le Flesch Tamás, hozzátéve, hogy éppen emiatt a döntés visszavonását lehetetlennek tartja a szakmai szövetség, de az időpont megváltoztatásában még reménykednek.

A SZÉP-kártyás bevételek csökkenése mindenekelőtt a vidéki szálláshelyeket fenyegeti és érinti érzékenyen, a budapesti szolgáltatókat alig, itt a vendégéjszakák 90 százalékát ugyanis a külföldiek adják.

A vendéglátás azonban mindenhol kárvallottja lesz a módosításnak, ez előre látható.

Becslések szerint mintegy 150 milliárd forint van a SZÉP-kártyákon, amelynek a legnagyobb részét a főszezonban költik el a tulajdonosok.

Mindeközben az egyes szektorok, így a szálláshelyek számára bejelentett energiatámogatási döntést, az áramár befagyasztását üdvözli a szállodaszövetség.