Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak. „Mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, amellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, egyúttal háláját fejezte ki, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference-re, amelyet a kínai Jipin városában tartanak meg.

Szijjártó Péter nagyon elégedett a keleti nyitás politikájával.
Fotó: AFP

A tárcavezető a Facebookra feltöltött videójában felidézte, hogy tizenhárom évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette a keleti nyitás politikai stratégiáját, amely a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést szorgalmazza a keleti országokkal. Ezen belül ösztönzik a kínai befektetőket, hogy Magyarországot válasszák európai helyszínüknek. 

Ez a politikai stratégia óriási sikertörténet

– jelentette ki Szijjártó Péter. Közölte, a kínai vállalatok folyamatosan élnek a leginkább befektetőbarát környezettel Európában és a legalacsonyabb vállalati adókulccsal a kontinensen.

A kínaiak hozzák a legtöbbet

Rámutatott, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra, és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év. Szerinte ennek az oka, hogy 

az elektromos akkumulátorok gyártói az európai tevékenységük számára Magyarországot választják helyszínnek, ezáltal találkozási ponttá váltunk a keleti és a nyugati befektetőknek 

– erről korábban már több alkalommal, például a Fókuszban a külpiacok című külgazdasági évnyitó konferencián is szólt.

Szijjártó Péter kiemelte: „Egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az elektromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el.”

A második legnagyobbak leszünk

Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra, és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter, aki arra is kitért, hogy ezeknek a befektetéseknek köszönhetően 

világviszonylatban Magyarország a negyedik helyen szerepel az elektromos akkumulátorok gyártása terén, amint pedig befejeződnek ezek a befektetések, már a második lesz.

Az elmúlt egy-másfél évben Magyarország első számú exporttermékei az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így világszinten a 34. helyen állunk, noha lakosságszámban csak a 95. helyen.

További ösztönzés az együttműködésre

Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt

– fogalmazott Szijjártó Péter. Jelezte: továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat, vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzák.