Egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások, és mivel Magyarországon a cégek 90 százaléka kis és közepes vállalkozás (kkv), a fő kérdés, hogy akinek van egy álma, annak mire van szüksége a megvalósításához – erre igyekezett választ adni és segítséget nyújtani a Vodafone Digitális Díj innovációs pályázat, amelynek eredményhirdető és díjátadó eseményét Budapesten, a Stopper Úszóházban tartották.

Floppy kutya közbenjárásával összesen 15 millió forintot osztottak szét a nyertesek között.
Fotó: Vodafone Magyarország Alapítvány

A Vodafone Magyarország Alapítvány 2003-ban kezdte meg működését, azóta több mint 1,6 milliárd forint támogatást osztott ki civil partnerei között. A legjobb digitális találmányoknak járó pályázatot ötödik alkalommal hirdette meg, 

a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is 15 millió forint értékű támogatást osztottak szét a napjaink kihívásaira reflektáló digitális megoldások fejlesztői között. 

A pályázati kiírásra 2018 óta majd hatszáz pályázat érkezett, idén 107, amelyeket három kategóriában díjazott a zsűri:

  • Kis- és középvállalkozások digitalizációja, amelyek célja a versenyképesség megőrzése, növelése, olyan rendszer kiépítése, amely viszonylag automatikus az adatok kitöltése és kinyerése terén, és relatíve kevés adminisztrációval jár.
  • Fintech: olyan digitális innováció, amivel a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak, a hagyományos szolgáltatókhoz képest újfajta ügyfélélményt nyújtanak, vagy új szoftverre, rendszerre épülnek.
  • Fenntartható energia: a megfelelő energiaellátást biztosító megoldások, anélkül hogy veszélyeztetnék a jövő generációjának életminőségét.

Mire keresték a megoldásokat?

Charaf Hassan, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke azzal kezdte megnyitóját, hogy „tíz nap alatt tíz évet fejlődtünk”, azaz a koronavírus-járvány kevés pozitívuma közé tartozik a digitális fejlődés, amely napról napra erőteljesebb. 

Senki se ijedjen meg, a technológia azért van, hogy kiszolgáljon minket, ugyanakkor fel kell készíteni a társadalmat a változásokra. Az innováció akkor ér sokat, ha a mindennapokban tudjuk használni

– mondta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék dékánjaként is dolgozó szakember. 

Szerinte nagyon magas szakmai tudásról tanúskodnak a beérkezett pályaművek, amelyek érzékeny társadalmi problémára igyekeznek megoldásokat adni. Sok lehetőség rejlik a fejlesztésekben, és Magyarország győztese lehet ennek a forradalomnak – összegzett.

Mit csinált Floppy?

Solymár Károly Balázs energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár beszédében kifejtette, hogy a Vodafone Digitális Díj hiánypótló pályázat, amely még a pandémia előtt kezdődött, nyilvánvalóan eltérő környezetben. 

Ezúttal a bírák vizsgálták az illeszkedést, a pályamű várható elfogadottságát, valamint hogy mennyire digitális és hasznos társadalmilag. 

Solymár Károly Balázs szerint hiánypótló a pályázat.
Fotó: Vodafone Magyarország Alapítvány

A héttagú társadalmi zsűri által odaítélt kategóriadíjak idei nyerteseinek nevét Floppy, a digitális kutya szállította a színpadra borítékban. A győztesek a következők: 

  • Kis- és középvállalkozások digitalizációja: Quantum Digital Solutions Hungary (diákok munkavállalását segítő adminisztrációs szoftver)
  • Fintech: FF Next Technologies (mobil- és webalkalmazások a legfiatalabbak pénzügyi tudatosságáért)
  • Fenntartható energia: Smart Greenhouse Control (gazdaságokat segítő automatizáló technológiák, szenzorok és öntözőeszközök)

Merre lehet továbblépni?

Emellett két különdíjat is kiosztottak. A Start It @K&H inkubációs programban az InsurWiz Technologies (biztosítási szolgáltatások a változó ügyféligényekhez) fejlesztheti tovább megoldását, a Vodafone munkatársai pedig a SpaceBuzz Hungary (klíma- és környezetvédelem) pályamunkáját ajánlotta felkarolásra.

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője hozzátette: az immár ötéves pályázat minden kiírása után azon gondolkodnak, merre és hogyan lehetne továbblépni. Ennek érdekében létrehoznak egy alumni-programot, amelyben az összes díjazott megoszthatja egymással a tudását és összedolgozhat.