A 4iG első negyedéves csoportszintű nettó árbevétele az előző év azonos időszakához mérten 135 százalékkal, 115,2 milliárd forintra, a teljes bevétele pedig 73 százalékkal, 119,2 milliárdra nőtt.

20220728 Budapest 
4iG Nyrt. Távközlési Vállalat 
Székház

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az árbevétel 87,4 százaléka már a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai tevékenységéből származott.

A csoport EBITDA-ja 131 százalékkal, 36 milliárd forintra emelkedett, miközben az EBITDA-marzs, azaz az értékesítés nettó árbevételére vetített EBITDA aránya 31,5 százalékot tett ki.

Szintén felülmúlta a bázist a 3,67 milliárd forintos üzleti eredmény (EBIT), ám ezen a soron – a közel 33 milliárd forintos értékcsökkenés és amortizáció hatására – csupán 15 százalékos volt a javulás.

A cégcsoport tárgyidőszaki 1,2 milliárd forintos adózott vesztesége a cégvezetés szerint döntően az előző időszakban végrehajtott felvásárlásokhoz kapcsolódóan elszámolt, pénzkiáramlással nem járó, már említett értékcsökkenési leírás és halasztott illetve a bérelt eszközökkel kapcsolatban elszámolt, szintén pénzkiáramlással nem járó tételek eredője.

Devizaágon ugyanakkor a társaság jelentős árfolyamnyereséget számolhatott el. A pénzeszközállomány 31,4 milliárd forintra dagadt, és a cég további folyamatos pénzbeáramlással számol, ami a jövőbeli eredményes működés biztosítása mellett a már megkezdett integráció sikeres folytatása, valamint az adósságállomány pontos fizetése szempontjából is megkerülhetetlen jelentőségű.

A 4iG 2023 első negyedévében jelentős átalakuláson ment keresztül, és a Vodafone Magyarország akvizíciójának lezárásával elsősorban távközlési szolgáltató lett, miközben információs technológiai (IT) rendszerintegrátorként is megőrizte vezető pozícióját a hazai piacon.

A stratégiai jelentőségű tranzakció a menedzsment szerint azt is elősegítheti, hogy a csoport nagyobb hatásfokkal hasznosítsa a távközlési és az informatikai üzletága közötti szinergiákat mind itthon, mind a nemzetközi piacokon.

Az új telko-IT üzleti modell kialakítása nyomán pedig a 4iG kiszámítható havi bevételei szignifikánsan növekedhetnek, a távközlési iparágban elért súlyának köszönhetően pedig számottevően magasabb EBITDA-árrést érhet el – tették hozzá.

A Vodafone Magyarország felvásárlását követően 

a Scope Ratings is egy osztályzattal javította a 4iG besorolását – jelenleg BB mínusz stabil kilátással –, ezzel egy időben a csoport korábban kibocsátott kötvényeinek adósságbesorolását is BB mínuszra javította.

 

A 4iG a lezárt időszakban a magyar mellett az albán piacon is folytatta az erőteljes konszolidációt. A magyarországi és nyugat-balkáni eszközök integrációja teljes gőzzel halad, lehetővé téve a feltárt szinergiák kiaknázását.

A növekedést tovább katalizálhatja, hogy a 4iG IT/SI üzletága a német Rheinmetallal alapított közös vállalkozáson keresztül már a közeljövőben a globális piacok felé veheti az irányt – véli a cégvezetés.

Albániában a csoporthoz tartozó ALBtelecom és a One Telecommunications egyesülésével január 1-jén létrejött a ONE Albania. A 4iG leányvállalata az albán telekommunikációs piacvezető vezetékes hang-, internet- és televíziós szolgáltatója, valamint a második legnagyobb mobiloperátora lett. 

A fúzió eredményeként a vállalat Albánia legnagyobb vezetékes hálózatával, a leggyorsabban növekvő mobil-előfizetői bázisával és 5G-re felkészített mobil-infrastruktúrával büszkélkedhet, így a hatékonysága és jövedelmezősége is javult.

A 4iG részvényei szerdán 0,2 százalékkal, 675 forintra drágultak, ám az év eleji 710 forint körüli árfolyamhoz mérten eddig sokat veszítettek az értékükből. 

 

Az év üzletét hozhatja össze a 4iG

A Digi adótornyainak értékesítését rendkívül logikus lépésnek nevezte Miró József, az Erste részvénystratégája, hiszen a Digi és a Vodafone integrálása nyomán valóban feleslegesek lesznek ezek az eszközök, a pénzre viszont szüksége lehet a magát a fúzió során alaposan kiköltekező cégcsoportnak.