Megjelent Magyarország megújított Zöld Keretprogramja, a jövőbeli kibocsátásokból befolyó összeg célja a központi költségvetés zöldkiadásainak teljes vagy részleges finanszírozása vagy refinanszírozása – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn. 

Business,Finance,And,Money,Concept,save,Money,For,Prepare,In,The
Fotó: Freedom365day

A fenntartható finanszírozás piaca a zöldkötvényprogram indulása óta jelentősen átalakult. 

 

A megújult Zöld Kötvény Keretprogram biztosítja, hogy a jövőbeni zöldkötvény-kibocsátások vagy -rábocsátások összhangban legyenek a legjobb piaci gyakorlattal és a befektetők szigorodó elvárásaival.

 

 Magyarország célja, hogy a kitűzött klímacélok megvalósításához hatékonyan vonjon be forrást a kötvények segítségével – indokolták a program megújításának szükségességét a közleményben.     

Hazánk 2020-ban tette közzé az első Zöld Kötvény Keretprogramját és kibocsátotta első zöldkötvényét. 2020 és 2023 között sikeresen bocsátottunk ki zöldkötvényeket a hazai (forint), illetve nemzetközi piacokon (euró, jen, jüan), összesen 1600 milliárd forint értékben.

A költségvetés zöldkiadásai között említették egyebek mellett a tiszta közlekedést, az energiahatékonyságot, a megújuló energiát, a környezetszennyezés megelőzését és ellenőrzését, illetve a hulladék- és vízgazdálkodást. A keretprogram irányítására a Pénzügyminisztérium az ÁKK Zrt.-vel együttműködve létrehozta az irányító bizottságot, valamint a tárcaközi munkacsoportot.

A Zöld Kötvény Keretprogram megújítását az ÁKK Zrt. a Crédit Agricole CIB mint vezető zöldtermékfejlesztői tanácsadó segítségével és a KMPG Hungária Kft. támogatásával végezte el.