A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstej alapárprognózis módszertanának felülvizsgálatát javasolta a Gazdasági Versenyhivatal a tejágazat vizsgálati jelentésében. A terméktanács által alkalmazott módszertan ugyanis egy olyan árképleten alapul, amelynek egyes elemei 2023-ban tovább növelhetik a tejtermékek áremelkedését, ezzel fűtve az inflációt. A javaslat nyomán a szervezet 2023 májusában elkezdte a nyerstej alapárprognózis felülvizsgálatát, a régi módszertan szerint számított alapárprognózis közzétételét pedig felfüggesztette. 

Matey István MI Hajdú-Bihari NaplóAz Alföldi Tej Kft. új debreceni üzemének ünnepélyes megnyitója.
A idén  április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tejtermékekről szóló  jelentéstervezetét. Fotó: Matey István / Mediaworks

Az GVH közreműködésével elkészült árfigyelő rendszer segítségével a tejtermékek árait külön termékkategóriák segítségével hasonlíthatják össze a vásárlók, akik így megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és a számukra legkedvezőbb termékeket. Az elmúlt hónapokban – egy időben a nemzeti versenyhatóság célzott vizsgálatával, illetve a javaslatai hasznosulásával – mér jelentősen lassult a tejtermékek drágulása - olvasható a GVH végleges jelentésében.

A KSH adatai szerint tavaly decemberben a tejtermékek árai még mintegy 80 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. 2023 júniusára pedig a tej esetében 26,7 százalékra, a sajt esetében pedig 23,3 százalékra mérséklődött éves összehasonlításban az árak emelkedése. 

2023 júniusában a tejek és tejtermékek drágulása már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indult: a tej 2,7 százalékkal, a sajt 2,3 százalékkal, a vaj és vajkrém 2,8 százalékkal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árakhoz képest. A hazai árak alakulását természetesen az európai piaci folyamatok is befolyásolták.

A célzott vizsgálatokkal , az csökkentését szolgáló javaslatokkal, valamint az online árfigyelő rendszer működtetésével és fejlesztésével a Gazdasági Versenyhivatal elsődleges célja a magyar fogyasztók segítése, illetve a piaci verseny ösztönzése.

A növényi alapú italokat hozná helyzetbe a GVH

A GVH szakértői áttekintették a növényi italok (mandulaital, rizsital, zabital) és a szójagurtok árfolyamatait, illetve az értékesítési lánc egyes szereplőinek árképzéseit. Az elemzés eredményei azt mutatják, hogy e termékek importára alig növekedett 2019 és 2022 között, viszont a belföldi forgalmazók értékesítési árai, ezen keresztül pedig árrésük
2022 őszétől emelkedésnek indult. Ez vélhetően a tejtermékek, mint közeli helyettesítők áremelkedéséhez kapcsolódik, ami viszont kedvezőtlen, inflációt gerjesztő folyamat – olvasható a jelentésben.

Rámutattak arra is, hogy a növényi italok és szójagurtok kereskedői árrése és áfaszintje magasabb, mint a kapcsolódó tejtermékeké, ami a különféle ételérzékenységekkel (pl. laktóz- és kazeinérzékenységgel) küzdő, ilyen szempontból kiszolgáltatott, illetve a környezettudatos fogyasztók számára jelentős többletterheket jelent. A laktózérzékenység és a tejallergia nagyon gyakori ételallergiák, amelyek akár a magyar népesség 35 százalékát is érinthetik. A környezettudatos fogyasztás pedig egyre jobban előtérbe kerül a hazai fogyasztók, elsősorban a fiatalabb generáció körében. 

A GVH javasolja kereskedelempolitikai eszközökkel az érintett fogyasztói kör kedvezőbb helyzetbe hozását, illetve a termékkör hazai gyártási kapacitásainak fejlesztését.