A magyar mezőgazdasági terület csaknem fele osztatlan közös tulajdonban van, ez több mint 2 millió hektár. A tulajdonostársaknak e tulajdoni formából való szabadulási szándékát jól tükrözi, hogy a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó projekt keretében nagyságrendileg 250 ezer darab osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti kérelmet nyújtottak be a földhivatalokhoz, amelyek 53 500 földrészletet érintettek – közölte az Agrárminisztérium.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

 Mára az eljárások 90 százaléka befejeződött, és a folyamatban lévők is hamarosan lezárulnak. 

A befejezett eljárásokban mintegy 230 ezer tulajdonos kapta meg idáig az önálló ingatlanát kitűzéssel és birtokba adással.

A tiszta, átlátható földtulajdoni struktúra kialakítása érdekében nagy jelentőségű a földeken fennálló – bármilyen jogcímen keletkezett – osztatlan közös tulajdon mint kényszerközösség megszüntetésére hivatott megosztási eljárások kezdeményezésének lehetősége 2021 óta, melynek alapján eddig mintegy 2200 eljárás indult, amelyek 29 500 hektár területet érintettek. 

Az egy tulajdonostárs általi tulajdonba vételt 1355 esetben kezdeményezték, ami mintegy 5000 hektárt érint. A szabályozás célja, hogy osztatlan közös tulajdonú föld esetén (beleértve az erdőt is) a felek egyezségének megfelelően a tulajdonrészek minél nagyobb számban önálló ingatlanná alakuljanak. A fentiek mellett – természetesen – továbbra is megvan az a lehetőségük is a tulajdonostársaknak, hogy a polgári jog szabályai szerint szüntessék meg osztatlan közös földtulajdonaikat.

Az osztatlan közös tulajdonú földterületek sikeres felszámolása, a folyamat minél zökkenőmentesebb lebonyolítása érdekében a Nemzeti Földügyi Központ az Agrárminisztériummal együttműködve már korábban megjelentette a témára fókuszáló tájékoztatókiadványát, az Osztatlan közös megosztási kisokost. A kiadvány az osztatlan közös földtulajdon fogalmától kezdve kitér e tulajdonosi forma kialakulására, és felhívja a figyelmet arra, hogy a földbirtok-politikai döntések nyomán miként lehet az osztatlan közös tulajdonú földterületeket felszámolni. Rávilágít, hogy melyek e folyamat előnyei, és segít tájékozódni a megosztási folyamat legapróbb részleteiről is.

Az Agrárminisztérium szerint az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok rendezésével teljesen átalakulhat, átláthatóbbá válhat a magyarországi birtokstruktúra. A használhatóbb földterületek kialakulásával ugyanis a föld értéke is növekedhet, illetve a támogatásoknak és a hiteleknek is kedvezőbb gazdálkodási környezet jöhet létre. Mind a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó, befejezéséhez közeledő projekt, mind a tulajdonostársak megegyezésén alapuló felszámolási forma megteremtése ebben segít.