Recep Tayyip Erdogan hétfőn beleegyezett abba, hogy felkérje a török parlamentet Svédország NATO-csatlakozására. A török elnök ebbe azután egyezett bele, hogy az képviselőitől több kulcsfontosságú követelésére megfelelő választ kapott, többek közt Ulf Kristersson svéd miniszterelnöktől.

Turkish President Tayyip Erdogan (L) and Swedish Prime Minister Ulf Kristersson shake hands in front of NATO Secretary-General Jens Stoltenberg prior to their meeting, on the eve of a NATO summit, in Vilnius on July 10, 2023.
Recep Tayyip Erdogan a svéd miniszterelnök, Ulf Kristerssonnal való kézfogással szentesítette a megállapodást.
Fotó: AFP

Ilyen lehetett az, hogy Stockholm hogyan viszonyul a területén élő kurd szeparatisták támogatóihoz. Továbbá előrelépés történt a védelmi szankciók feloldására vonatkozó követelései ügyében is. Az uniós tisztviselők beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják Törökország Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásait, aminek az előszobája a vámunióhoz való csatlakozás és a vízummentes utazás engedélyezése – tudta meg a Bloomberg egy török tisztviselőtől.

A forrás szerint az unió képviselői abban állapodtak meg Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy utóbbi felkéri az országa parlamentjét, hogy ratifikálja Svédország NATO-hoz való csatlakozását.

Bár a forrás szerint Erdogan időkeretet nem ad a honatyáknak, ha valóban a testület elé kerül az ügy, azt várhatóan megszavazzák. Mivel az elnök pártjának jelentős többsége van a parlamentben, aligha kétséges, hogy az elnök akarata érvényesül ott is.

Az áttörés néhány órával azelőtt történt, hogy a litvániai Vilniusban a vezetői csúcstalálkozót tartanak. A katonai védelmi szövetség tagjai korábban azt remélték, hogy Svédországot ekkorra már új tagként üdvözölhetik.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára később megerősítette, hogy a török elnök támogatja Svédország csatlakozását – írja a BBC.

Erdogan beleegyezett, hogy a lehető leghamarabb továbbítja a svéd csatlakozási jegyzőkönyvet a török parlamentnek és szorosan együttműködik a közgyűléssel a ratifikáció biztosítása érdekében

– mondta Stoltenberg, és hozzátette, hogy ez történelmi lépés, és nem lehet pontos dátumot megadni arra, hogy Svédország mikor csatlakozhat a katonai szövetséghez.

 

Scholz: Nincs összefüggés a svéd NATO- és a török EU-csatlakozás között

A NATO-főtitkár és a német kancellár szerint Stockholm teljesítette a török feltételeket, ezért nincs akadálya a svéd csatlakozásnak – a törökök másként látják.